'Puy de Dôme finish bergop in Tour van 2023'

De Puy de Dôme is een legendarische Tourberg, maar zit al sinds 1988 niet meer in het parkoers. In 2023 keert hij terug, als we de aanwijzingen mogen geloven..

Het wielerseizoen 2022 zit er nog niet op met bijvoorbeeld nog de Ronde van Lombardije in het verschiet of het speculeren over het parkoers van de Tour de France van 2023 is al begonnen.

De regionale zender France 3 Auvergne meldt namelijk dat de beruchte Puy de Dôme een van de finishes bergop zal zijn in de komende Tour de France, waarvan officieel alleen bekend is dat het grand départ in Baskenland zal plaatsvinden.

Volgens France 3 Auvergne is de steile pukkel van 5,5 kilometer (10,3 procent gemiddeld) op zondag 9 juli de aankomstplaats, waarna er op maandag 10 juli een rustdag in het nabijgelegen Clermont-Ferrand is. Dat concludeert de zender op basis van hotelboekingen in de streek.

Tourbaas Christian Prudhomme maakt er geen geheim van dat hij droomt van een terugkeer van de Puy de Dôme in de Tour. In juni van dit jaar bezocht hij samen met enkele hoogwaardigheidsbekleders de berg om te onderzoeken of een aankomst tot de mogelijkheden behoort.

De gedoofde vulkaan werd voor het laatst in 1988 aangedaan. De berg is maar van één kant toegankelijk en bovendien erg smal op de top; er is dus weinig plaats voor het huidige Tourcircus. De omgeving is ook een beschermd natuurgebied. Daarom zal er waarschijnlijk in de laatste 4 steile kilometers, het punt waarop de slagboom staat, geen publiek worden toegelaten.

De Puy de Dôme is ook maar zeer zelden (één keer per jaar) toegankelijk voor wielertoeristen.

Het ijzingwekkende profiel van de Puy de Dôme. Beeld: Climbfinder.com

Berg met historie

De Puy de Dôme kent een rijke en beruchte historie in de Tour de France. De berg werd dertien keer opgenomen in het parkoers van de Tour de France, voor het laatst dus in 1988 toen de Deen Johnny Weltz er won.

Maar veel beruchter is de beklimming van de Puy de Dôme in de Tour van 1975, toen Eddy Mercxk voor zijn zesde Tourzege opging. Een klap in de lever van de Belg op de berg maakte een einde aan die ambitie. Op de dag zelf weet hij de schade te beperken tot een kleine minuut, maar in het vervolg van de Tour bleef hij er last van houden.

Merckx daalde na de beklimming woedend de berg af om op zoek te gaan naar de Franse 'supporter' die hem in de lever getroffen had. De man zou later veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding van 1 Franse franc..

In 1964 vochten twee andere wielerlegendes een felbetwist duel uit op de flanken van de Puy de Dôme: Jacques Anquetil en Raymond Poulidor. De opa van Mathieu van der Poel wist zijn grote rivaal bijna uit het geel te rijden, maar strandde, twee dagen voor het einde van de Tour, op 14 seconden.

Meer geruchten

De website Velowire zette veel meer geruchten over het parkoers op een rijtje. Volgens de site is er een bliksembezoek aan de Pyreneeën, maar staat in de Alpen wederom de loodzware beklimming van de Col de la Loze op het programma, die in 2020 voor het eerst werd aangedaan.

Daarnaast zou vlak voor Parijs de Grand Ballon een aankomst bergop krijgen. Dat was - min of meer - ook het geval in de Tour de France Femmes, maar de de heren zouden de Vogezentop gaan bedwingen volgens een nieuwe aan te leggen weg die alleen toegankelijk is voor fietsers (13 kilometer, 7 procent).

Tour de France
  • Beeld: Aquila18/WikiCommons