Terugkijktip: Tom Dumoulin bij Matthijs Gaat Door: 'Afgelopen tijd biertjes gedronken, soms net iets te veel..'

Heel mooi om te zien: Tom Dumoulin bij Matthijs van Nieuwkerk. Hij vertelt over bier drinken, z'n favoriete artiesten en hoe het besef van z'n schitterende carrière wat begint te landen.

Tom Dumoulin is geen wielrenner meer. Waarschijnlijk gaan we hem ook niet heel veel meer in de media zien. Dumoulin hoeft niet zo nodig bekend te zijn en zal alleen op iets ingaan als hem dat echt leuk lijkt - we hoeven hem vermoedelijk niet direct te verwachten bij Sterren Springen Door Een Hoepel of een dergelijk evenement.

Matthijs Gaat Door, dat leek Dumoulin wel leuk, want daar was hij gisteravond te gast. "Een uurtje muziek, dat vind ik wel leuk", zei hij over waarom hij ja had gezegd op het verzoek van Matthijs van Nieuwkerk om te gast te zijn in het programma van de BNNVARA-coryfee dat vooral om muziek draait.

Dumoulin vertelde dat hij de afgelopen tijd - ook nog tijdens zijn carrière - muziek steeds meer is gaan waarderen. Hij gebruikt het niet, zoals veel renners wel, tijdens het opwarmen voor een tijdrit. Dan zat hij vol in de focus van die voorbereiding. Als hij muziek luistert, wil hij ook écht luisteren, zo zei hij.

Waar luistert Dumoulin dan zoal naar? "Dat kan van keiharde techno naar bijvoorbeeld Herman van Veen met Toveren gaan. Ook na elkaar, haha. Onlangs ben ik naar The Rolling Stones geweest, dat was gaaf. Ik ben ook naar het afscheidsconcert van De Dijk geweest. Heel mooi."

Biertjes drinken

"Deze zomer ben ik naar Rock Werchter geweest en daar ben ik echt wel een beetje fan geworden van de band The War On Drugs." Dumoulin vertelde tevens wat hij nog meer heeft gedaan de afgelopen periode. "Ik ben op reis geweest, zes weken lang. En ik heb lekker biertjes gedronken met vrienden, soms ook net iets te veel, haha. Dingen die ik vroeger niet kon doen."

Dumoulin zei gelukkig te zijn. "Het begint allemaal wat te landen. Onlangs ben ik nog bij het WK tijdrijden geweest omdat mijn familie al een reis daar naartoe had gepland. Daar heb ik nul spijt van. Het was mooi om daar aanwezig te zijn ik heb er echt van genoten. Dat er een hoop van me is afgevallen gaat veel te ver, maar ik voel me wel heel licht nu."

Groots afscheids

De Limburger werd gefeteerd op de nodige optredens. Claudia de Breij las een gedichtje voor waarin Dumoulin zich herkende, Jacqueline Govaert van Krezip zong Sweet Goodbyes voor Tom, die eerder had aangegeven de nodige schuifelmomentjes meegemaakt te hebben op I Would Stay.

Als klap op de vuurpijl had Van Nieuwkerk een bombastisch afscheid voor Dumoulin geregeld met muziek en mooie beelden uit zijn carrière. Dat zie je hieronder.

Je kijkt de hele uitzending terug op de site van NPO Start (elders in dit artikel vind je een link naar de uitzending). Dumoulin weet nog niet wat hij gaat doen nu hij weer terug is van z'n reis. Hij ambieert wel om ook in het wielrennen actief te blijven. Aike Visbeek wil bij Inermarché-Wanty-Gobèrt graag van z'n kennis gebruik maken,. De twee kennen elkaar uit hun tijd bij Sunweb.