Interview deel 3 | Sven Nys: 'Ik zag direct dat Hermans een goede wegrenner zou worden, hij was de motor achter ieder trainingsblok'

Het cross-seizoen is inmiddels alweer in volle gang. Met Sven Nys keken we terug op de eerste weken van het seizoen.

Luik-Bastenaken-Luik 2022

Wat betreft uitdagers voor de binnenkort terugkerende Van der Poel, Van Aert en in iets mindere mate Pidcock wordt er onder andere gekeken naar Quinten Hermans, die dit jaar tweede werd in Luik-Bastenaken-Luik. Nys: "Als je daar tweede kunt worden, dan ben je een geweldige atleet. Die kan misschien Van der Poel en Van Aert uitdagen."

In het verleden heeft Nys nog samengewerkt met Hermans, die vanaf 2023 uitkomt voor Alpecin-Deceuninck. "Hij is geen afmaker in de cross, niet de renner die makkelijk wint. Hij is wel iemand die ieder jaar sterker wordt en dat geeft wel aan dat het niet bij iedereen al op negentienjarige leeftijd hoeft te komen. Door hard te werken en door erin te blijven geloven kan het ook later komen. Hij gaat zijn momenten grijpen dit jaar, maar ik denk toch dat het op basis van de pure cross vooral moet komen van Van der Haar en Iserbyt."

Toen de tweevoudig-wereldkampioen veldrijden nog samenwerkte met Hermans zag hij al een goede wegrenner in hem. "Hij was een renner die altijd al makkelijk veel training aankon. Zijn basistempo lag hoger dan de gemiddelde crosser in onze ploeg. Hij was eigenlijk altijd de motor tijdens ieder trainingsblok. We hebben hem ook vaak moeten afremmen in plaats van motiveren. Hij heeft daarbij ook een echte punch als de aankomst bergop is."

In de Ronde van Wallonië van 2018 werd Hermans namens de ploeg Nys al tweede achter Tim Wellens. "Wij konden hem die vervolgstap niet aanbieden. Inmiddels zou dat wel kunnen. Voor hem was het de juiste keuze om voor Wanty te gaan. Het is de evolutie die crossploegen tegenwoordig moeten doormaken. Als je niet het volledige plaatje kunt aanbieden, ga je als crossploeg gewoon verdwijnen omdat je geen toppers meer kunt aantrekken. Dan ga je renners en rensters afremmen in hun ontwikkeling."

Magazine
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022