De budgetten van de ploegen: 'INEOS Grenadiers besteedt bijna twee keer zoveel als Jumbo-Visma'

Geld bepaalt niet alles, maar wel veel in de wielersport. Maar hoe groot zijn de verschillen tussen ploegen en wie verdient het meest?

Tour de France 2022 stage 21

L'Équipe zet het ieder jaar op een rijtje wat betreft de ploegen die afgelopen jaar hebben meegedaan aan de Tour de France. Niet geheel verrassend spant INEOS Grenadiers de kroon met een budget van 46 miljoen. Daarmee staan ze ruim voor op UAE Team Emirates en Team Jumbo-Visma die volgens de Franse krant werken met een budget van respectievelijk 35 miljoen en 25 miljoen euro.

Overigens hebben in het verleden managers als Patrick Lefevere en Jonathan Vaughters vraagtekens geplaatst bij het budget van de Nederlandse ploeg. "Die moeten over een onuitputtelijk budget beschikken. Een Van Baarle… Ik weet de cijfers. Als je de hele ploeg samen ziet, dan kan ik alleen maar met mijn ogen knipperen", zei manager Patrick Lefevere nog niet zo lang geleden.

De Britse ploeg zou volgens de cijfers van L'Équipe dus bijna dubbel zoveel te besteden hebben als Jumbo-Visma. De ploeg van Vingegaard, Roglic en Van Aert staat dichter bij Ag2r Citroën Team (23 miljoen euro) en Groupama-FDJ (20 miljoen euro) qua budget. Opvallend is ook de upgrade die Alpecin-Deceuninck de laatste jaren heeft gehad, want de Belgische formatie zit met 15 miljoen euro niet eens zo ver achter Quick Step Alpha Vinyl (18 miljoen euro).

Dan de 'kleintjes': wat betreft de WorldTeams werkten Team BikeExchange-Jayco, EF Education-EasyPost en Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux met het kleinste budget in het peloton. Zij moeten het doen met een bedrag van tien miljoen euro per jaar. Dat is 2,5 miljoen euro meer dan ProTeam B&B Hotels-KTM, dat de Tour de France aanvatte met het laagste budget.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022