Brand in Nederlandse EK-selectie, Van Empel start bij elite

Goed nieuws over Lucinda Brand en Fem van Empel legt uit waarom ze start bij de elite op het EK veldrijden van aankomend weekend.

World Cup 2022 race in Fayetteville USA

Bondscoach Gerben de Knegt maakte vanmiddag zijn selecties voor het EK veldrijden van aankomend weekend in Namen bekend en daar vielen twee zaken toch wel op. Twee namen bij de selectie voor de elite vrouwen die daar niet per se hadden hoeven staan.

Lucinda Brand

Allereerst was daar de naam van Lucinda Brand. De Dordtse brak anderhalve wee geleden haar middenhandsbeentje vlak voor de wereldbekercross in het Tsjechische Tabor. Ze werd geopereerd, maar kan nu wellicht toch starten op het EK. Later in de week wordt een definitieve beslissing genomen, maar de selectie is natuurlijk hoopvol.

Fem van Empel

Tussen de namen van de eliterensters bij de vrouwen staat ook die van Fem van Empel. Met vier wereldbekerzeges op zak lijkt dat niet zo gek, maar de Brabantse is pas 20 en mag dus ook nog bij de beloften uitkomen. Ze kiest ervoor om dat niet te doen - die keuze houdt ook in dat ze het WK bij de elite rijdt.

Ze legt de keuze op de site van haar ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal: "Ik had voor het seizoen gehoopt om een beetje onder de radar aan de start van de kampioenschappen te kunnen komen. (Lacht) Maar dat is een beetje mislukt. Het gaat heel goed. Daar heb ik heel hard aan gewerkt."

"Mijn conditie is heel veel verbeterd, waardoor ik de stijgende lijn van vorig seizoen heb kunnen doortrekken. Ik kijk uit naar Namen: het is vrij technisch. En als het gaat regenen, wordt het helemaal een specifiek parcours. Ik ben benieuwd."

Leeftijdsgenoten Puck Pieterse en Shirin van Anrooij zullen het EK nog wel bij de beloften rijden (en dus vermoedelijk met elkaar gaan uitmaken wie Europees kampioen wordt.

Alle selecties

Nederland heeft bij de vrouwen elite en belofte dus alle kans op het goud, maar ook in de andere categorieën wordt het nodige verwacht van de Nederlandse selectie. Bij de mannen is Lars van de Haar titelverdedige, bij de beloften is Pim Ron Ronhaar een kanshebber.

Voor de junioren meisjes geldt dat Lauren Molengraaf dit seizoen tot nu toe heerst in haar leeftijdsklasse. Vorig jaar pakte ze als eerstejaars junior al brons op het WK. Bij junioren jongens won Guus van den Eijnden afgelopen weekend nog de wereldbeker in Maasmechelen.

Selectie Elite-Mannen:

1. Lars van der Haar

2. Corné van Kessel

3. Ryan Kamp

4. Mees Hendrikx

5. Joris Nieuwenhuis

Selectie Elite-Vrouwen:

1.   Lucinda Brand

2.   Denise Betsema

3.   Fem van Empel

4.   Annemarie Worst

5.   Ceylin del Carmen Alvarado

6.   Inge van der Heijden

7.   Marianne Vos

8.   Aniek van Alphen

Selectie Beloften-Mannen

1. Pim Ronhaar

2. Luke Verburg

3. Danny van Lierop

4. Tibor del Grosso

5. Bailey Groenendaal

6. David Haverdings

Selectie Beloften-Vrouwen

1. Puck Pieterse

2. Shirin van Anrooij

3. Leonie Bentveld

4. Femke Gort

5. Iris Offerein

Selectie Junior-Mannen

1. Guus van den Eijnden

2. Senna Remijn

3. Jelte Jochems

4. Mika Vijfvinkel

5. Floris Haverdings

6. Keije Solen

Selectie Junior-Vrouwen

1. Lauren Molengraaf

2. Puck Langenbarg

3. Roxanne Takken

4. Bloeme Kalis

5. Sara Sonnemans 

Cyclocross
  • Photo: PN/Cor Vos © 2022