Danny van Poppel: 'Werkwijze Jumbo-Visma was niks voor mij'

Danny van Poppel heeft het naar z'n zin bij BORA-hansgrohe. Dat was bij Jumbo-Visma wel anders.

Tour de France 2022 stage 10

Danny van Poppel beleefde een prima seizoen bij BORA-hansgrohe. De Brabander focuste op het lead-outschap en dat bleef niet zonder resultaat. In de Vuelta hielp hij Sam Bennett aan een paar ritzeges en hij speelde ook een belangrijke rol in de Europese titel van Fabio Jakobsen.

Dat hij zo goed in z'n vel zit heeft veel te maken met de ploeg waar hij voor rijdt. Van Poppel heeft het naar z'n zin bij het Duitse team, dat hem past als een op maat gemaakte wielerschoen.

"Ik heb de nabespreking van het seizoen al gehad met de ploeg. Die was wel positief, van beide kanten. We hebben bijna geen dingen kunnen opnoemen die verkeerd gingen. Dat is wel heel bijzonder in een jaar", zegt Van Poppel tegen Wielerflits.

Hoogtestages

Zo verging het hem niet bij de ploegen waar hij eerder voor reed. Zo reed hij twee seizoenen bij Jumbo-Visma (eentje onder de naam Lotto-Jumbo). Dat was geen succes. "Ik heb al in meerdere topploegen gezeten, maar de werkwijze destijds bij Jumbo-Visma was bijvoorbeeld niets voor mij. Toen ik naar BORA-hansgrohe ging, vroeg ik of ze hoogtestages deden. Want dat wilde ik niet."

Bij z'n Duitse ploeg gingen ze daar vrij relaxed mee om. "Ze zeiden: ‘Danny, doe maar gewoon wat je wil.’ Ik heb mijn trainingskamp in mijn woonplaats Monaco gehouden toen. Voor mij is het mentale heel belangrijk, zoals de tijd met mijn vriendin, want zij is ook veel van huis. Deze structuur past precies bij mij." Van Poppels vriendin Stéphane Kox werkt als pitreporter bij Viaplay in de Formule 1.

Mentaal

Behalve de nodige perfecte lead-outs hengelde Van Poppel zelf ook nog eens 23(!) top 10-plaatsen binnen. Dat kon niet beter, volgens hem en heeft alles te maken met hoe het in het koppie zit.

"Het is echt een droomseizoen. Ik ben al een tijd prof, maar een constant niveau heb ik nooit kunnen halen. Tot dit jaar. Mentaal ben ik beter dan ooit. Dat was wel eens een probleem, vooral door blessures. Alleen Sam Bennett was niet altijd op niveau. Ik weet zeker dat als we een sprinter hadden die beter was dan ikzelf, dat we dan tien koersen hadden wonnen. Makkelijk."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022