Michael Boogerd: 'Gewacht met bekennen omdat KNWU wilde dat hele generatie collectief zou bekennen'

Michael Boogerd deed een boekje open over het (doping)verleden en vertelt over een plan van de KNWU dat uiteindelijk niet tot stand is gekomen.

trainingcamp Team Roompot - Charles in Calpe, Spain

In het programma Meer dan goud op NPO1 draaide het gisteren om Michael Boogerd. Aan een tafel met vijf andere oud-topsporters, onder wie Marianne Timmer en Gregory Sedoc, ging het over zijn leven als topsporter.

Uiteraard kwam daarin het dopinghoofdstuk ook uitgebreid aan bod. De Hagenees deed wel een interessante ontboezeming over waarom hij niet eerder met een bekentenis over zijn dopinggebruik kwam.

"Ik heb heel lang gewacht met bekennen omdat de KNWU wilde dat heel mijn generatie collectief zou bekennen. Dat was een soort van beweging die opkwam vanuit de bond. Dan zou ik nog steeds de kop van Jut zijn, maar toch. Ik werd ook gebeld door ex-renners, terwijl ik het gevoel had dat ik het aan het opvangen was."

Voor Boogerd werd het na de Armstrong-bekentenis ondoenlijk om ook nog z'n kop in het zand te blijven steken. "Eigenlijk werd ik in zijn val meegenomen. Ik werd in één keer van alle kanten aangevallen: Boogerd heeft ook doping gebruikt."

Dat klopte dus ook, maar daarover voelt deoud-Raborenner zich niet heel schuldig. "Ik had ook niet het gevoel dat ik verkeerd bezig was. Ik had ook nog wel een bepaalde ethiek: tot hier en niet verder. Er zijn me producten aangeboden die anderen gebruikten, maar die ik niet pakte."

Spuit in de kont

Het hele dopinggebeuren hoorde er wat Boogerd betreft dus een beetje bij, tegen wil en dank. "Toen ik als klein kind wielrennertje speelde, speelde ik niet dat ik met een spuit in m'n kont door de kamer liep. Ik voelde me daar ook niet schuldig over, want ik ben nooit gewaarschuwd."

Uiteindelijk viel het hem allemaal zwaar, vooral toen het boek van Thomas Dekker uitkwam ging hij er bijna aan onderdoor.

"Dat was de max voor mij. Het liefst zou ik verdwijnen en onder een steen gaan liggen. Dat deed me wel wat, zeker omdat ik twee kinderen heb. In mei 2018 kreeg ik mijn eerste paniekaanval, maar in 2020 ging het op weg naar Studio Sport weer mis. Daarna heb ik me zeven weken laten opnemen om van die aanvallen af te komen."

Achtergrond
  • Photo Wessel van Keuk/Cor Vos © 2019