Niels Albert twijfelt aan dominantie Van Aert en Van der Poel: 'Laurens en Michael rijden op héél hoog niveau'

Niels Albert geniet van het lopende cross-jaar, dat alleen maar mooier wordt als Mathieu van der Poel en Wout van Aert hun rentree maken.

Men elite UCI cyclo-cross World Cup 2021 Val di Sole

Er wordt met smart uitgekeken naar de rentree van Van der Poel en Van Aert. En natuurlijk ook naar die van wereldkampioen Tom Pidcock. In zijn column voor Het Laatste Nieuws gaat tweevoudig-wereldkampioen Niels Albert erop in wat hun komst in de cross gaat betekenen voor de verhoudingen.

Albert vraagt het zich af of die verhoudingen heel anders zullen zijn. Hij ziet twee renners die de wereldtoppers het vuur aan de schenen kunnen leggen: Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. "Die twee rijden op heel hoog niveau. Ik wil het wel eens zien of Van Aert en co er nog echt zo bovenuit steken als de voorbije twee jaar. Of is het verschil kleiner geworden?"

Zeker op parkoersen zonder veel hoogtemeters worden zij volgens Albert niet zomaar losgereden. "Op een parkoers als in Beekse Bergen kunnen Vanthourenhout en Sweeck een heel eind mee met de echte toppers. Het was veel draaien en keren, een zandbakje, dan weer in gang trekken, en dan kan je maar zo snel rijden als het parkoers toelaat. Zelfs als je met een Formule 1-auto rijdt die veel krachtiger is. Zelfs als je Van Aert of Van der Poel heet."

In Beekse Bergen was Albert ook zwaar onder de indruk van Joris Nieuwenhuis, die in 2016 wereldkampioen werd bij de beloften en zich na een loopbaan op de weg weer volledig op de cross is gaan richten. "Hij was weer erg goed op dreef. Ik wil het eens zien, in de kerstperiode, wanneer andere renners stilaan vermoeid raken, of Nieuwenhuis er dan niet bovenuit gaat steken."

Nieuws
  • Photo Anton Vos/Cor Vos © 2021