Alvarado oppermachtig in Aardbeiencross, Brand toont progressie: 'Goede lead-out van Vos'

Zonder de drie jonkies lijkt Ceylin del Carmen Alvarado de sterkste bij de vrouwen. Lucinda Brand is ook weer op de weg terug!

SuperPrestige Aardbeien Cros Merksplas 2022 women

En opeens was er een totaal andere cross. Vorige week nog bij een graad of 15 in de zon over een supersnel parkoers in de Beekse Bergen; nu was het koud en had de regen er een veel zwaarder modderparkoers van gemaakt in de Superprestige-vrouwencross van Merksplas, die ook wel door het leven gaat als de Aardbeiencross.

Die aardbeiencross moest het doen zonder de drie Nederlandse jonkies Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij - of moeten we al schrijven: drie toppers? Zij kiezen gezien hun leeftijd voor een wat minder belastend programma.

Het biedt kansen voor anderen. Een kans die Ceylin del Carmen Alvarado vorige week in Niel al greep en nu reed ze weer vanaf de eerste ronde op kop. Eerst nog samen met Marianne Vos, maar al snel reed ze solo. Daarachter probeerden Denise Betsema, Inge van der Heijden en iets daarachter Manon Bakker terug te komen.

Lucinda Brand

Lucinda Brand had door een race-incidentje een slechte start, maar ze vocht zich terug in de koers. Marianne Vos zakte na die sterke eerste ronde juist ver terug en reed in de derde van vijf rondes al achter Brand.

Maar dat gebeurde wel in de relatieve achterhoede, want Alvarado liep vooraan gestaag uit op nummers twee en drie Betsema en Van der Heijden. Met nog twee rondes te gaan was het gat 18 seconden. Brand rukte op naar plek 4 op 37 seconden.

In de laatste twee rondes was de koers gereden; Alvarado soleerde naar de zege en Betsema ontdeed zich in de strijd om de tweede plek van Van der Heijden. Lucinda Brand behield haar vierde plek. Hieronder zie je de hele top 10. In het klassement staan Alvarado en Betsema nu gedeeld eerste.

Results powered by FirstCycling.com

Reactie Alvarado

"Het zag er misschien makkelijk uit, maar dat was het niet. Ik ben constant blijven geven, want het was een zwaar rondje. Ik had de eerste ronde wat geluk met Marianne Vos. Die deed eigenlijk een soort lead-out voor me, haha."

"Vorige week was het heel speciaal om weer te kunnen winnen, nu probeerde ik die lijn door te zetten. De vorm is goed. Morgen weer proberen om zo fris mogelijk terug aan de start te staan", zei de Rotterdamse met licht Vlaamse tongval (ze woon met haar vriend Roy Jans in België).

Het is een compleet Vlaams crossweekend, want morgen staat de wereldbekercross in Overijse op het programma. Daar zullen Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij wel weer acte de présence geven.

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022