HomeColumnsColumn | Rik Vanwalleghem: 'Ongekende wielerknaldrang die Tom Dumoulin te veel werd'

Column | Rik Vanwalleghem: ‘Ongekende wielerknaldrang die Tom Dumoulin te veel werd’

Onze columnist Rik Vanwalleghem met een lofzang op de ongeziene manier van koersen van de afgelopen jaren. Maar die heeft ook een schaduwkant...

Al meer dan veertig jaar lang volg ik de wielersport. Een seizoen zoals dit jaar maakte ik nog nooit mee. Het knetterde en knalde langs alle kanten. Vrank en vrij werd met de krachten gewoekerd. Startvlag omlaag en pang!, meteen de poppen aan het dansen. Ongezien!

Omelette aux fines herbes

Ik zat decennialang in de karavaan toen nog onder een stolp werd gekoerst. De jaren van de klauw. De klauw van een dominante heerser of een dominant team, die de koers naar hun verlammende hand zetten. Hinault, Indurain, de Post-trein, Armstrong…

In de zestien Tours die ik volgde letterlijk, in de volgwagen, in de koers – reden we na de start meteen plankgas naar een oord pakweg honderd kilometer verder op het parcours, om er een sandwich met brie of een omelette aux fines herbes soldaat te maken. Want in de eerste twee, drie uur van de koers was toch geen knijt te beleven.

Als de karavaan weer binnen radiobereik kwam, hoorden we dat alles nog bijeen reed, of dat er een groepje meelopers vooropreed. Alles moest nog beginnen. Natuurlijk waren er toen ook klassiekers en etappes waarin het vuur vroeg in de pan sloeg en bleef slaan.

Wielerknaldrang

Maar het algemene koersbeeld was totaal anders dan wat we dit jaar, en eigenlijk de jongste jaren, hebben meegemaakt. Bij de nieuwe generatie zit het mes bestendig tussen de tanden. Er wordt van meet af aan gekoerst alsof de aankomst om de hoek ligt. Pogačar, Vingegaard, Van Aert, Van der Poel, Evenepoel: knallen maar!

Er heerst een nooit eerder geziene vrijgevigheid in de inspanning, een frisse onbevangenheid die (het volgen van) het wielrennen stukken aantrekkelijker heeft gemaakt. Waar komt die plotse wielerknaldrang vandaan? Ik zou het niet weten. Misschien heeft ook hier covid er iets mee te maken.

Rigoureus ritme dat Dumoulin te veel werd

Hoe ook rijst de vraag hoelang dit kan blijven duren. Want de druk op de rennersschouders is ongemeen hoog. Niet alleen fysiek, ook en vooral mentaal. Het hele bestaan van de huidige wielertoppers is afgestemd op de fiets. Alles wat ze doen en laten wordt gestuurd en gemonitord, inspanningen en voedsel minutieus afgewogen. Keurslijf, van ’s morgens tot ’s avonds. Geen uitspattingen, geen foliekes, geen ventielen meer. Het is een rigoureus, versmachtend ritme dat onder meer Tom Dumoulin te veel werd.

Vanderaerden

Ik maakte de carrière mee van Eric Vanderaerden, prof van 1983 tot 1996. Formidabele entree als neoprof: proloog Parijs-Nice en proloog Tour, twee ritten in de Vuelta. De daaropvolgende vier seizoenen bleef de hoogconjunctuur duren: Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, groene trui Tour. Maar vanaf 1988 was het op. Nog wel hier en daar wat zijgaaien. Maar de onverbiddelijke gretigheid, de goesting, was weg.

Bij de jongeren had Vanderaerden al het leven van een beroepsrenner geleefd. Een vedette, toen al, die slag om slinger won, horden supporters achter zich aan kreeg, tot in de puntjes werd verzorgd, geen ruimte meer had om nog eventjes zijn jonge, zotte zelf te zijn. Op 26 was zijn mentale vat leeg. De aanhoudende hoogspanning, het voortdurende opladen, hadden hun tol geëist.

Wanneer breekt die veer bij de huidige generatie die zo kwistig met de krachten omspringt? De jongste seizoenen waren een feest voor de wielerliefhebber. Hopelijk houden Pogačar, Evenepoel en co aan deze bandeloosheid over enkele jaren geen kater over.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Winterwonderland: parkoers in Val di Sole ondergedompeld in dik pak sneeuw

Het is bijna weer zover. Op zondag 10 december strijkt het veldritpeloton neer in...

🎥 Arkea-B&B Hotels pakt in gelikt filmpje uit met nieuw shirt in thema van beroemd zwaard

Wielerploegen doen er heden ten dage alles aan om onderscheidend te zijn. De social...

Wout van Aert: ‘Ik had als kind helemaal niks met wegwielrennen’

Wout van Aert start zijn crossseizoen aanstaande zaterdag in Essen, om vervolgens met de...

Dylan Groenewegen over Fabio Jakobsen: ‘Nooit een vriend van me geweest, wel een geweldige wielrenner’

De namen van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zullen voor eeuwig met elkaar verbonden...

Meer zoals dit

Column | Sorry, maar het is echt te koud om buiten te fietsen

Fietsen. Heerlijk. In het zonnetje. De hitte zien opstijgen boven de weg. Een lekker...

Column | End of an era: de bruine broek is niet meer (en dat doet stiekem pijn)

Ik heb de blues. De bruinebroekenblues. Het nieuws sloeg in als een bom bij...

Column | Het beste idee sinds tijden: het WK veldrijden op Nieuwjaarsdag

Sinds het bommetje dat UCI-voorzitter David Lappartient gooide over crossers die Wereldbekerwedstrijden laten schieten...