HomeColumnsColumn | Sneeuwcross Val di Sole: alsof je Messi met twee schoendozen...

Column | Sneeuwcross Val di Sole: alsof je Messi met twee schoendozen aan z’n voeten laat spelen

Onze redacteur dacht dat hij fan was van de sneeuwcross in Val di Sole, maar na deze editie haalt hij toch bakzeil. Weg met die sneeuwcross, zegt hij!

Wat zagen we gisteren een schitterende WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk. Alles klopte. Het scoreverloop, de spanning, de grote namen Lionel Messi en Kylian Mbappé die een hoofdrol voor zich opeisten, en ook niet onbelangrijk: iedereen op het veld droeg voetbalschoenen.

Experiment mislukt

Dat laatste lijkt een vanzelfsprekendheid. In het voetbal is dat ook zo. De FIFA doet een hoop rare dingen, maar ze zeggen niet tegen Messi dat hij voor een belangrijke wedstrijd maar even een paar schoendozen aan z’n voeten moet doen in plaats van z’n voetbalkicksen.

In het veldrijden blijkt dat anders te zijn, zo zagen we afgelopen weekend. Een dag voor de WK-finale stond er namelijk in Val di Sole op papier een al even mooi evenement (nou ja, voor échte wielerwinterliefhebbers dan..) op het programma: de wereldbekerwedstrijd Sneeuwpret Op De Fiets in de Italiaanse bergen.

Voor de tweede keer op rij wilde de UCI de edele veldrijsport als wintersport presenteren aan het IOC, om het zo een plaatsje op de olympische kalender te geven. Een nobel streven, want de cross verdient wat mij betreft een veel groter podium. Maar dit experiment is wat mij betreft wel een beetje mislukt.

Crossequivalent van schoendozen

De beelden en plaatjes vanuit een besneeuwd Val di Sole waren prachtig. Anton Pieck had het niet beter kunnen verzinnen vanachter zijn schildersezel. Maar op topsportgebied is er wel een probleem met de wedstrijd, wat mij betreft.

Dat probleem is namelijk dat de dames en heren veldrijders met het crossequivalent van schoendozen aan de fiets door de sneeuw – of eigenlijk nog erger: aangevroren sneeuw en dus eigenlijk ijs – moesten ploeteren. Die schoendozen heten in een sneeuw/ijscross ‘banden zonder spikes’.

Tuurlijk, er zat nu ook wel profiel op. Maar Gripho’s, Rhino’s of hoe al die banden ook mogen heten; in de sneeuw en op het ijs blijk je er niet veel aan te hebben. Banden met spikes eraan, dat is de beste manier om over deze ondergrond te rijden. Sven Nys experimenteerde er ooit mee, maar de UCI verbood het.

Voor zo’n verbod valt natuurlijk veel te zeggen, want de crossers buitelen soms over elkaar heen en dan is landen op een rubberen spijkerbed niet echt een heel fijn en veilig vooruitzicht. Maar het alternatief was dat evenmin.

Ter Land, Ter Sneeuw En In De Lucht

Fem van Empel kwam bij de vrouwen hard ten val en lag lange tijd kermend van de pijn op de grond (gelukkig lijkt het enigszins mee te vallen). Mathieu van der Poel zag de (sneeuw)bui al hangen en koos (volgens mij) eieren voor zijn geld. Hij nam geen risico’s met het blessureleed van vorig jaar en de komende drukke periode in het achterhoofd.

Voor het overige zagen de beelden van de omgeving er dus fraai uit, maar leken de sportbeelden bij tijd en wijle meer op een aflevering van Ter Land, Ter Sneeuw En In De Lucht dan op een crosswedstrijd. Het liedje van Benny Hill eronder en het was slapstick.

Dat lijkt me niet de manier om het IOC te overtuigen veldrijden naar de Spelen te halen. Technische skills zijn een zeer belangrijk onderdeel van de sport, maar met ‘schoendozen’ aan de wielophanging is het meer comedy capers dan serieuze topsport. Het doet een beetje pijn om het op te schrijven, maar toch: weg met die sneeuwcross!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als...

Echtgenote Primoz Roglic: ‘We hebben een hele moeilijke winter achter de rug als familie’

De beestachtige klimtijdrit naar de top van Monte Lussari heeft voor het beloofde spektakel...

🎥 Salto op de racefiets in een halfpipe? Deze waaghals doet het ‘gewoon’

Mathieu van der Poel is een acrobaat op de fiets en bij de vrouwen...

Giro | Hoe Georg Preidler een splijtzwam werd in de Giro die Tom Dumoulin won: ‘Eigenlijk wilde ik hem ook helemaal niet meenemen’

Op de slotdag van deze Giro gaan we 5 jaar terug in de tijd. Tom Dumoulin won, maar in Team Sunweb zat ook een Oostenrijkse splijtzam. Een reconstructie.

Meer zoals dit

Column | In deze Giro is Jens ‘Go get them tiger!’ Voigt tot nu toe het onomstreden hoogtepunt

Het is onder commentatoren een goed gebruik om op den duur de koers even...

Column | Met gevaar voor eigen leven schrijf ik: ik vind mensen op de racefiets met oortjes in maar gek (en gevaarlijk)

Na deze column zal ik me waarschijnlijk beter moeten verstoppen dan Osama Bin Laden,...

Column | Ik heb sinds kort een bel op mijn racefiets en het voelt als een bevrijding

Onze redacteur ging overstag en gaat sindsdien tringelingend door het leven....