Delore Jakobsen over crash: 'Stuur Fabio altijd een berichtje, maar nu in achterhoofd dat hij het misschien wel nooit zou lezen'

De vrouw (ze zijn net getrouwd) van Fabio Jakobsen vertelt indrukwekkend over de momenten van de crash, direct daarna en hoe ze zijn sprints nu beleeft.

Hun band is waarschijnlijk sterker dan ooit en dan bezegelden Fabio Jakobseen en Delore Stougje onlangs door in het huwelijksbootje te stappen. Daarna gingen de twee op huwelijksreis/trainingskamp naar Curaçao en wonnen ze zelfs samen een mountainbikerace (Delore heeft een fietsverleden).

Fabio is nu natuurlijk volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar er is ook een boek uitgegeven over hem en wielermaat Julius van den Berg (EF Education-Easypost), geschreven door Menno Haanstra. In het kader daarvan namen de twee en de schrijver een podcast(serie) op met Benjamin de Bruijn.

Daarin komt ook Delore uitgebreid aan het woord. Ze vertelt indrukwekkend over de manier hoe zij nu, vooral ook na de crash in Polen, naar de sprints van Fabio kijkt als ze zelf in de koers aanwezig is, bijvoorbeeld toen hij afgelopen juli won in de Tour.

"Ik heb er niks van gezien. Ik ben 600 á 700 meter van de finish gaan staan. De sfeer bij de finish zelf is veel te heftig voor me. Ik zocht voor mezelf een manier om er mee om te gaan zonder een paniekaanval te krijgen en er toch bij te kunnen zijn. Nu ben ik er wel bij, maar op een andere manier."

De crash zelf

Ze komt ook aan het woord over hoe ze de crash zelf en de momenten erna beleefde. Uiteraard waren dat zeer moeilijke momenten. Van hopen dat Fabio zou winnen, naar hopen dat Fabio zou blijven leven in een flits van een seconde.

"Ik weet nog dat ik aan het appen was met de vriendin van Julius: 'spannend, spannend!'. Tot het laatste moment zag ik het goed gaan en was ik ervan overtuigd dat hij de etappe zou winnen. Van wat er daarna gebeurde kan ik me niet heel veel herinneren. Ik sloeg een hand voor m'n mond en riep 'neeee!'."

"Ik stond perplex en vond vooral die stilte zo heftig. Je ziet het gebeuren en dan... niks. Ik ben op de grond gaan zitten... Het was een black-out, een zwarte waas; van binnen was er totale paniek."

Van de gebruikelijk traditie na een koers was geen sprake. "Ik stuur eigenlijk altijd een berichtje naar Fabio, maar die dag, avond tot de volgende niks. In mijn achterhoofd zat: dit gaat hij sowieso de komende dagen niet lezen en misschien wel... nooit."

Telefoontje ploegdokter Vanmol

Ivan Vanmol, de ploegdokter van QuickStep, was aanwezig in Polen en sprak met Delore af dat hij haar op de hoogte zou houden. Zijn telefoontje zorgde uiteindelijk enigszins voor opluchting, weten we achteraf. Maar Delore wist dat natuurlijk niet toen hij belde.

"Ik zag zijn naam in het scherm en wilde eigenlijk niet opnemen. M'n telefoon heb ik vier of vijf keer over laten gaan, want je weet dat het heel slecht nieuws, slecht nieuws of iets minder slecht nieuws is. Ik vreesde heel erg voor wat ik zou gaan horen."

Achtergrond
  • Beeld: Instagram Fabio Jakobsen