Video | Shimano maakt fraaie afscheidsvideo Tom Dumoulin met lovende woorden van collega's en wielervrienden

Een must see! Zo prijst Chris Froome Dumoulin de hemel in aan de hand van die ene legendarische rit naar Cumbre del Sol in de Vuelta.

Classica San Sebastian > San Sebastian 2022 presentation

Het zal je ongetwijfeld niet zijn ontgaan: Tom Dumoulin nam na een paar turbulente jaren met veel blessureleed en de nodige mentale hobbels afscheid als professioneel wielrenner. Inmiddels is hij al een tijdje geen coureur meer en dat wilde Shimano toch niet geruisloos voorbij laten gaan.

Eerder kreeg Dumoulin bij Matthijs Gaat Door al een muzikaal eerbetoon met mooie beelden erbij, maar Shimano doet dat in een video op YouTube nog eens dunnetjes over. En misschien wel mooier, want in deze video's komen zijn collega's en/of wielervrienden - aan het woord.

We zien in het acht minuten durende filmpje onder andere Wilco Kelderman, Laurens ten Dam, Bram Tankink, Marcel Kittel en niemand minder dan Chris Froome mooie woorden over hem spreken.

Die laatste komt te spreken over de legendarische etappe naar Cumbre del Sol in de Vuelta van 2015, een van de mooiste staaltjes wielrennen van de 21ste eeuw. Mooi om al die collega's en oud-ploegleiders over hem te zien praten.

Tom Dumoulin reed op 30 juli van dit jaar met de Clasica San Sebastian zijn laatste koers als profwielrenner. Dat wist hij zelf toen nog niet, omdat hij zich nog een keer klaar wilde stomen voor het WK (tijdrijden) in Australië. Maar het lichaam was op en dus besloot de Limburger niet veel later per direct te stoppen.

Klaar met de wielerwereld is hij nog niet, want Dumoulin liet onlangs weten op de een of andere manier zeker actief te blijven in de wielersport. Hij zei daar, na een periode waarin hij veel reisde en onder andere ging mountainbiken met Bram Tankink in Nepal, wel weer aan toe te zijn.

Pelotonpraat
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022