Fem van Empel gelanceerd in kuil, Van Anrooij pakt zege in Zonhoven

Shirin van Anrooij was de Koningin van de kuil in Zonhoven. Fem van Empel ging er juist hard onderuit (maar kwam sterk terug).

wereldbeker veldrijden Zonhoven - 2023 elite women

De wereldbekercross in het (Belgisch) Limburgse Zonhoven staat vooral bekend om z'n gevreesde kuil: per ronde moesten de vrouwen zich twee keer als een kamikazepiloot naar beneden storten. De kuil maakte meteen als slachtoffers

Fem van Empel klaagde vooraf al over een verkoudheid, is ook nog niet helemaal van haar knieproblemen af en had haar rugnummer 13 nog zo zorgvuldig omgedraaid opgeplakt. Het mocht niet baten. Bij de eerste passage van de kuil werd ze gelanceerd en viel ze hard - weliswaar in het zand.

Van de Grote/Jonge Drie waren er na dat moment nog twee over. Maar ook de technisch vaak superieure Puck Pieterse ging tegen de grond en zo kwam Shirin van Anrooij aan de leiding te rijden. Zij reed technisch zeer sterk door het zand en is ook fysiek ijzersterk de laatste tijd.

Ze breidde haar voorsprong dan ook gestaag uit. Halverwege de koers had ze 23 seconden voorsprong op haar leeftijdsgenootje Pieterse. Ondertussen was Van Empel, die nog een tweede keer ten val kwam in de kuil, aan een indrukwekkende inhaalrace bezig. Net achter Alvarado passeerde ze als vierde op 54 seconden halfweg koers.

De Brabantse rukte op naar plek drie en zo werd het alsnog een podium met de Grote Drie van de vrouwencross erop. De gehele uitslag zie je hier.

Results powered by FirstCycling.com

Volgende week staan de naionale kampioenschappen op het programma. Het is nog even de vraag of Fem van Empel, die al een keuze heeft gemaakt voor de elites, gezelschap krijgt van Pieterse en Van Anrooij in Zaltbommer, of dat ze toch nog starten bij de beloften.

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023