Allan Peiper geeft meer duiding bij terugkeer en rol bij UAE: 'Heb ploeg zelf gecontacteerd'

Na een jaar van afwezigheid keert Allan Peiper terug naar UAE, weliswaar in een andere rol als die van ploegleider.

Tour de France 2017 - stage 1

Allan Peiper (62) beëindigde in december 2021 zijn functie als ploegleider bij UAE Team Emirates, nadat hij al jaren streed tegen prostaatkanker. Peiper zou inmiddels aan de beterhand zijn en op eigen vraag terugkeren naar het peloton.

"Ik voel me goed en vol energie om erin te vliegen", vertelde hij aan Sporza. "Ik heb zelf de ploeg gecontacteerd om te praten over een eventuele terugkeer. Dat hadden ze me, na mijn afscheid in 2021, beloofd."

Hij zal echter niet opnieuw de rol van ploegleider opnemen. "We zijn overeengekomen dat ik van thuis uit, als analist, bepaalde dingen kan doen achter de schermen en voor specifieke projecten", vertelt hij. Zo zal hij onder meer meebeslissen over strategieën en materiaalkeuzes. "Ik denk dat ik eerst en vooral zal werken op de optimalisatie van het tijdrijden met het oog op de belangrijkste wedstrijden."

Peiper is het meesterbrein achter de eerste Tourzege van Tadej Pogacar. In 2023 zal hij uiteraard opnieuw een rol spelen in de voorbereiding van die Tour, om de Sloveen naar een derde Tourzege te leiden. "Pogacar was erg blij toen hij hoorde dat ik zou terugkeren", aldus Allan Peiper.

Achtergrond
  • Foto Rene Oehlgen/Cor Vos Ā© 2017