Peter Sagan begint aan laatste WorldTour-campagne, neemt afscheid op mountainbike: 'Meer tijd doorbrengen met mijn zoon'

Peter Sagan heeft op de rustdag van de Vuelta a San Juan bekendgemaakt in 2024 te stoppen op de weg en weer te focussen op mountainbiken.

Vuelta a San Juan 2023 - 40th Edition - stage 4

Het kwam vrij verrassend, maar Peter Sagan heeft aangekondigd vanaf 2024 geen WorldTour-wedstrijden meer te rijden. "Ik hoop bij TotalEnergies te kunnen blijven en wellicht zal ik hier en daar nog wel een kleinere wedstrijd meepikken. Ter voorbereiding van een hoger doel dan wel. Want ik wil me in 2024 vooral opnieuw omscholen tot mountainbiker en nog één keer toewerken naar de Olympische Spelen in Parijs."

De Slowaak vertelde tegen HLN over zijn beslissing. "Wat vooral begint te wegen: ik heb mijn zoon Marlon de voorbije vijf jaar zo weinig gezien. Dat is niet zo leuk. Je leeft je leven nu, realiseerde ik me. En het is ook belangrijk om tijd met hem door te brengen. Ik wil dat leven ook vanuit andere invalshoeken gaan bekijken, niet enkel als wielrenner. Ik vind het geweldig dat ik mijn carrière als mountainbiker ga kunnen afsluiten in Parijs 2024."

Wat zijn de ambities van Sagan in Parijs? "Het gaat me niet om een medaille. Wel om hoe ik mijn carrière wil afsluiten. Ik voel geen enkele druk meer. Win ik, verlies ik... Het is zo. Ik nam al eens deel aan de olympische mountainbikewedstrijd in Rio 2016. Dat was niet meteen een meevaller, maar ik wil het toch nog één keer doen voor mezelf. Niet voor iets of iemand anders."

Het is een doel voor de verdere toekomst, want de Slowaak heeft zeker nog ambities op de weg in 2023. "Ik wil in 2023 nog een laatste keer zoveel mogelijk wedstrijden rijden op het allerhoogste niveau. Ik ga niet zomaar wat genieten, ik probeer nog steeds mijn topniveau te halen. En effectief een grote zege mee te pikken. Dat zal ik blij zijn."

Nieuws
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 202c