Jasper Philipsen geeft het digitale stokje over aan Ilan Van Wilder: 'Weer naar een Belg, welkom bij de club... maar jouw dag komt snel!'

Ilan Van Wilder juichte gisteren terwijl hij niet won. Een schrale troost is dat hij door Jasper Philipsen welkom is geheten in een illustere club..

Volta Algarve 2023-2

Het is de nachtmerrie van iedere wielrenner en gisteren overkwam het Ilan Van Wilder in de Ronde van de Algarve. Na een sprint bergop dacht hij als eerste over de streep te komen, maar van achteren kwam nog een roze komeet met snor genaamd Magnus Cort.

Van Aert

De nachtmerrie is voor Van Wilder nog eens extra groot omdat de zege zijn eerste overwinning bij de profs was geweest. Die gaat er voor de jonge Belg (22) ongetwijfeld nog komen. Maar ondertussen zit juichte hij zich wel in een illustere club met dit onterechte zegegebaar.

Van Wilder is namelijk allesbehalve de enige wielrenner die te vroeg juichte en een tijdje geleden begon een van hen op Twitter dat digitale stokje door te geven. We weten niet meer precies wie ermee begon, maar het is geen misselijke club: Wout van Aert is er lid van.

Hij juichte vorig seizoen in de Dauphiné-etappe naar Chastreix-Sancy te vroeg omdat David Gaudu hem nog passeerde. Van Aert gaf het stokje - toen nog een fakkel - over aan Alberto Bettiol, die in de Ronde van Zwitserland te vroeg juichte.

Stokje naar Philipsen

De Italiaan kon op zijn beurt het stokje even later in de Tour de France weer doorgeven Jasper Philipsen. De Belgische sprinter had in de etappe naar Calais niet door dat Wout van Aert als een raket voor het peloton uitreed en won.

Philipsen geeft nu in een tweet het stokje weer door aan Ilan Van Wilder. Hij zegt dat het stokje naar een andere Belg gaat en heet Van Wilder van harte welkom bij de club - en met Philipsen, Van Aert en Bettiol is het dus geen misselijke club.

Philipsen heeft ook nog bemoedigende woorden voor zijn jonge landgenoot: "Jouw dag komt snel", beslut hij met een emoji van een vuistje.

Wellicht kan Ilan Van Wilder in de rest van de Ronde van de Algarve al toeslaan, want met de vorm zit het wel goed en er staat nog een aantal ritten op het programma die hem wel moeten liggen. Van Wilder rijdt dit seizoen ook de Giro, maar de kans dat hij daar wint, is kleiner omdat hij daar vooral zal moeten knechten voor Remco Evenepoel.

Pelotonpraat
  • Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023