Hoe verhoudt de 24-jarige (en 5 maanden) oude Pogacar zich tot de 24-jarige Eddy Merckx?

Tadej Pogacar is pas 24 jaar oud maar heeft al meer zeges geboekt dan Chris Froome. Hoe verhoudt hij zich tot de almachtige Eddy Merckx?

Vuelta a Andalucia 2023-stage-4

Nee, aan de 275 overwinningen van Eddy Merckx gaat zelfs Tadej Pogacar nooit komen, maar de Sloveen is wel hard op weg om De Kannibaal van zijn tijd te worden. Ter vergelijking: Pogacar heeft nu al meer profoverwinningen dan bijvoorbeeld Chris Froome heeft geboekt in zijn loopbaan. En hij staat nog maar twee overwinningen achter iemand als Vincenzo Nibali.

Pogacar staat nu namelijk op 50 overwinningen in zijn loopbaan. Als alles normaal verloopt, worden dat er sowieso 51 vandaag. Zijn leidende positie in het algemeen klassement van de Ruta del Sol is dusdanig riant dat de kans vrijwel nul is dat het nog misgaat.

De Kannibaal

Als hij op 24-jarige leeftijd de klassementstoppers uit de generatie voor hem al benadert, is de vraag gerechtvaardigd hoe hij zich verhoudt tot de allergrootste wielrenners ooit. Zoals Eddy Merckx dus. Waar stond de Belg toen hij 24 jaar en vijf maanden oud was, zoals Pogacar nu is?

Op dat moment stond De Kannibaal al op tachtig overwinningen. Als kanttekening moet daarbij gemaakt worden dat er in die tijd meer gekoerst werd. Merckx had op de huidige leeftijd van Pogacar net zijn eerste Tour de France op zak, en had ook al gezegevierd in de Giro d'Italia, Milaan-Sanremo (3x), Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023