Nacer Bouhanni en voormalige ploeg eisen miljoenen van organisatie Ronde van Turkije

De Franse sprinter die moest stoppen met fietsen maakt de organisatie van de Ronde van Turkije daar min of meer schuldig aan. Zijn oude ploeg steunt hem en wil ook geld zien. 

nacer bouhanni portret

De Ronde van Turkije 2024 beleeft vandaag z'n laatste dag met een etappe die start en finisht in Istanbul en was vooral een enorm succes voor Team dsm-firmenich PostNL. Fabio Jakobsen won één rit, Frank van den Broek won de Koninginnenrit en gaat aan de leiding in het algemeen klassement en de Deen Tobias Lund Andresen won (als lead-out) maar liefst drie ritten.

Dwarsleasie

Bij de Nederlandse ploeg zullen ze enthousiast zijn over de Presidential Tour of Turkey, zoals de koers officieel heet, maar dat zal bij Nacer Bouhanni en zijn voormalige ploeg Arkea-B&B (toen Arkea-Samsic) heel anders zijn. De sprinter, die zelf vaak negatief in het nieuws kwam door allerlei capriolen op de fiets, beleefde er in 2022 een naar voorval, op z'n zachtst gezegd.

In de tweede etappe liep er iemand over het parkoers en Bouhanni (en anderen) knalden daar tegenop. De Fransman met Algerijnse roots brak daarbij een halswervel. "Er was een risico op een dwarsleasie, ik dacht echt dat ik in een rolstoel terecht zou komen", zegt Bouhanni tegen L'Equipe.

Claim van 5,3 miljoen euro in totaal

Zover kwam het niet, maar Bouhanni kwam na z'n revalidatie nooit meer op z'n oude niveau terug. Hij legt daarvoor de oorzaak bij de organisatie van de Ronde van Turkije en stapt naar de rechter, samen met zijn voormalige ploeg. De bedragen die ze eisen liegen er niet om.

Bouhanni zelf eist 2,7 miljoen euro schadevergoeding, opgebouwd uit 50.000 euro voor immateriële schade en 2.454.000 euro voor 'de professionele impact'. Arkéa-B&B Hotels wil zelfs 4,2 miljoen euro: bijna 700.000 euro als compensatie van het brutoloon en 1,9 miljoen voor omzetverlies.

Renner en ploeg verwijten de organisatie de crash omdat ze volgens de advocaat van Bouhanni niet optraden. "Op beelden is te zien dat hij daar al tien meter liep, voordat de renners passeerden. Agenten en verkenningsvoertuigen hebben hem niet aangesproken, om terug op de stoep te stappen. Het parkoers was ook niet afgebakend met een lint, wat een overtreding van de regelgeving is."

Arkea wil miljoenen zien omdat ze naast de duidelijke eis van het brutoloon ook UCI-punten verloren en/of misliepen. De organisatie van de Ronde van Turkije reageerde heel kort op de eis. Ze vinden die onevenredig.

Nieuws
  • Cor Vos