Oud-prof Nacer Bouhanni loopt fenomenaal snelle tijd op marathon (en is daarmee bijna de snelste wielrennende hardloper)

Hij was in het peloton niet altijd even geliefd: Nacer Bouhanni. De Franse oud-prof blijkt nu ook heel lang heel hard te kunnen lopen. Verrassend voor een sprinter!

instagram nacer bouhanni

Nacer Bouhanni vocht op de fiets - soms letterlijk - menig robbetje uit met de andere snelle mannen in het peloton in de massasprints. De Fransman met Algerijnse roots hing aan het einde van vorig seizoen de racefiets in de haak, maar bleef sportief zeer actief.

Bouhanni noteert als sprinter een tijd van 2 uur en 34 minuten

Hij richtte zich onder andere op boksen om fit te blijven, maar trok vooral z'n hardloopschoenen aan. Hij werkte toe naar een marathon met al een snelle halve marathon van Parijs eerder dit jaar. Maar afgelopen weekend in Frankfurt moest het gebeuren in de volledige 42 kilometer en 195 meter.

En dat lukte! Nacer Bouhanni werkte de klassieke afstand af in een knaltijd van 2 uur en 34 minuten. Het is misschien verrassend dat een ex-sprinter zo'n snelle tijd op de marathon neerzet, maar goed beschouwd zijn de sprinters in het wegwielrennen natuurlijk duursporters die nog een goed eindschot hebben.

Andere snelle wielrenners op de marathon

Er zijn veel meer (ex-)wielrenners die hardlopen. Remco Evenepoel liep op z'n zestiende al eens een halve marathon in 1 uur en 16 minuten en Tom Dumoulin werkte die afstand al eens af in 1 uur en 10 ninuten nadat hij was gestopt met fietsen - daarna kreeg hij ook nog eens hardlooptips van niemand minder dan Sifan Hassan.

Maar het gaat nu even om de hele afstand - waarschijnlijk zal Dumoulin die ook nog weleens lopen. En ook op de volledige marathons zijn er bekende namen die al een zeer snelle tijd wisten te realiseren. Die van Bouhanni behoort wel tot de snelste oud-wielrenners.

De snelste is die van Leonardo Calzavara. Wie? Juist, wij moesten 'm ook opzoeken... Calzavara was eind jaren '90 een oaar jaar prof bij onder andere Polti en Vini Caldirola. In 1996 reed hij de Vuelta, in 1997 en 1998 de Giro. Na z'n carrière werd hij vrachtwagenchauffeur en ging hij dus hardlopen. Met succes, want hij realiseerde een tijd van 2 uur en 26 minuten.

Een bekendere naam die een knaltijd liep, is Adam Hansen. De Australiër noteerde na z'n carrière een tijd van 2 uur en 30 minuten. Emma Pooley, onder andere oud-winnares van de Waalse Pijl en de Trofeo Alfredo Binda noteerde als vrouw 2 uur en 44 minuten.

Pelotonpraat
  • Instagram Nacer Bouhanni