Tijdrit Volta ao Algarve stelt niet teleur: Martínez pakt de eindzege, Küng snelste in tijdrit

Daniel Felipe Martínez heeft de Volta ao Algarve gewonnen na een heerlijke strijd in de slottijdrit. Küng was uiteindelijk de snelste tegen de klok.

Volta Algarve 2023-5 tijdrit

Met onder anderen Stefan Küng, Rémi Cavagna, Filippo Ganna, Thymen Arensman en wereldkampioen tijdrijden Tobias Foss aan de start was de tijdrit in de Volta ao Algarve eentje om naar uit te kijken. Bovendien lag de strijd om de eindzege nog volledig open. Het was Arensman die als eerste een richttijd neerzette, maar de Nederlander stond door pech in de voorbije dagen te ver om mee te dingen naar de eindwinst.

Ganna stond dat wel op een ruime halve minuut van leider Tom Pidcock. De Italiaan deed dan ook volop mee, maar is niet meer zo dominant als drie jaar geleden tegen de klok. Hij moest zijn meerdere dan ook erkennen in Cavagna en Küng wat betreft de dagwinst. De Zwitser deed uiteindelijk gemiddeld 49,5 kilometer per uur over de 24 kilometer in het zuiden van Portugal en was daarmee de snelste. Het was de eerste seizoenszege voor Groupama-FDJ.

Van die drie was Ganna wel de best geplaatste in het eindklassement, waardoor hij een grote kans had op de eindwinst. Ondertussen was nummer twee Van Wilder echter ook goed op weg, maar de Belg verloor in het derde deel van de chronorace een beetje van zijn pluimen en moest genoegen nemen met de derde plek in het algemeen klassement.

Leider Pidcock had ook niet zijn dag. Hij ging bijna onderuit en reed sowieso niet zijn allerbeste tijdrit. Wie dat wel deed: Martínez. De Colombiaan was slechts vijf seconden langzamer dan Ganna en wist zijn ploegmaat op die manier voor te blijven in het algemeen klassement. Martínez wist Ganna met twee seconden te kloppen en boekte zo zijn eerste overwinning van het seizoen.

Nieuws
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023