Trainer Biniam Girmay over Giro-incident: 'We hebben ons serieus zorgen gemaakt over zijn toekomst als wielrenner'

Biniam Girmay won vorig jaar Gent-Wevelgem en een rit in de Giro d'Italia. Die laatste slaat hij om een bepaalde reden zelfs hoger aan.

Giro dÕItalia 2022 stage 10

In gesprek met Sport/Wielermagazine gaat de trainer van Girmay - de Griek Ioannis Tamouridis - dieper in op het doorbraakjaar van zijn poulain. "Dat hij in de tiende rit een renner van het kaliber Mathieu van der Poel wist te verslaan, vond hij een enorme eer", vertelt hij.

Hoe verhoudt die zege zich tot de historische overwinning in Gent-Wevelgem? "Daar kan enkel hij op antwoorden, maar dat hij een kampioen als Van der Poel naar de tweede plaats verwees, gaf zijn etappeoverwinning in de Giro voor hem iets extra's. Persoonlijk schat ik een grote klassieker als Gent-Wevelgem wel hoger in."

Kurkincident

De ritoverwinning in de Giro d'Italia kreeg wel een naar staartje, want de renner van Intermarché-Circus-Wanty schoot de kurk in zijn eigen oog en moest daardoor opgeven. "Op het moment dat hij de kurk licht beroerde - nog voor hij de fles daadwerkelijk probeerde te ontkurken - explodeerde die in zijn gezicht, zo vertelde hij na het voorval. Aanvankelijk leek het niet zo erg, maar toen we in het ziekenhuis de ernst van de situatie beseften, maakten we ons serieus zorgen over zijn toekomst als wielrenner."

Tien dagen lang zag Girmay slecht en leefde hij tussen hoop en vrees. "Als een renner een oog verliest, dan betekent dat zoveel als het einde van zijn carrière. Tot hij na tien dagen opnieuw goed begon te zien, hebben we echt voor dat doemscenario gevreesd. We kwamen dan ook al snel tot de conclusie: oké, hij heeft in deze Giro enkele mooie kansen niet kunnen grijpen - zoals eindwinst in het puntenklassement, want daar ging hij vol voor - maar hij zal in de toekomst nog mogelijkheden krijgen om zijn talent te tonen."

Achtergrond
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2022