Johan Bruyneel boos op Wuyts en komt met saillante beschuldiging uit verleden: 'Michelleke, Michelleke, Michelleke, wat doe je nu?'

Michel Wuyts en Johan Bruyneel hebben het met elkaar aan de stok en die laatste gaat er met gestrekt been in!

Gent-Wevelgem In Flanders Fields 2018

Johan Bruyneel liet afgelopen week in de podcast The Move van zijn oud-poulain Lance Armstrong van zich horen over Tadej Pogacar. De Belgische oud-ploegleider van US Postal en diens naamopvolgers had wat kritiek op de manier van koersen en vroege vorm van de Sloveen.

In de podcast van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws reageerde Michel Wuyts daar weer op. Hij vond het raar dat uitgerekend Johan Bruyneel zich met dit soort zaken bemoeit.

"Als Johan Bruyneel de normen bepaalt, dan zijn we ver weg. Bruyneel is één van die mensen die het wielrennen een goeie twintig jaar geleden over de rand getild heeft. Hij vergelijkt zichzelf met Pogacar en dat is ongeveer het domste wat je kunt doen. Bruyneel was geen ongetalenteerde renner, maar was qua talent ongeveer een tiende van de Sloveen."

Verkeerde keelgat

Die woorden van Wuyts zijn bij Bruyneel duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten, want op zijn Facebookpagina schrijft hij een furieus weerwoord onder de titel 'Michelleke, Michelleke, Michelleke, wat doe je nu?'.

"Ik moet vaststellen dat je commentaar geeft op geselecteerde uittreksels van mijn mening uit onze meest recente aflevering van onze podcast, en dat je niet de moeite hebt genomen om de podcast in zijn geheel, of zelfs enkel de passages in verband met Pogaçar en Team UAE, te beluisteren", steekt hij van wal.

Meester Michel

Bruyneel verwijst naar het verleden van Wuyts als schoolmeester. "Indien je netjes je huiswerk had gemaakt (als oude schoolmeester zou je toch het voorbeeld moeten geven…), dan had je begrepen dat mijn kritiek niet gericht was naar de renner, maar wel naar het management, naar de directie vanuit de wagen.'

Hij gaat verder: "Tot mijn grote verbazing lees ik ook dat je zegt dat ik me vergelijk met Pogaçar… Weeral het bewijs dat je je huiswerk niet degelijk hebt gemaakt, meester Michel. In mijn podcast zei ik duidelijk: “Ik ben zelf profrenner geweest. Ik reed ook topwedstrijden en soms won ik er enkele."

Trek-fiets

Maar het meest sappige moet nog komen. Bruyneel vertelt namelijk hoe Wuyts volgens hem een fiets van Trek vroeg voor het noemen van de ploegnaam en niet de aangewezen persoon is de moraalridder uit te hangen.

"Herinner je je nog, Michel, iets minder dan 20 jaar geleden, toen de US Postal ploeg er de Belgische co-sponsor Berry Floor bij kreeg? Zij stonden erop om in de naam van de ploeg vermeld te worden. Echter, probleempje, US Postal had contractueel het alleenrecht op de naam."

"Er werd een typische Amerikaanse oplossing uit de hoed getoverd: de ploeg zou geregistreerd worden als “US Postal Pro Cycling Team presented by Berry Floor”. Parallel werd toen via de ploeg en via de Belgische sponsor stevig gelobbyd om in de media en vooral door de commentatoren van de televisie, en dus door jou in de eerste plaats, de ploeg kortweg US Postal-Berry Floor te laten noemen."

Bruyneel komt dan ter zake met zijn beschuldiging. "En Michel, herinner je je nog dat je toen daarvoor in ruil een Trek-fiets van de US Postal-ploeg vroeg en dat je daarna o-zo-graag de Belgische co-sponsor vernoemde in de TV-uitzendingen? Berry Floor produceerde laminaatvloeren en parket maar daar had je toen waarschijnlijk al een andere wielersponsor als leverancier voor.

Hij concludeert, op bijna poëtische wijze: "Dus, Michel, moraalridder willen spelen zou ik als ik jou was achterwege laten, het luisteren naar je monotone litanieën doen me reeds genoeg denken aan een akelige priester die zijn preek verkondigt in de zondagsmis."

Pelotonpraat
  • Photo NV/PN/Cor Vos © 2018