Milan Menten spurt naar zege in Le Samyn, Soudal Quick-Step kent wederom een slechte dag

Milan Menten heeft Le Samyn op zijn naam geschreven. Topfavoriet Fabio Jakobsen kwam ten val en sprintte niet mee.

Le Samyn 2023

Op het plaatselijke rondje ontbrandde de koers en werd de vlucht van de dag gegrepen. Vervolgens werd er slag om slinger gedemarreerd en lieten onder anderen Kasper Asgreen, Victor Campenaerts en Jasper Stuyven zich goed zien van voren. Wie niet mee zou doen om de overwinning was Fabio Jakobsen, die hard ten val kwam op zo'n veertig kilometer van de meet.

Op dertig kilometer van de meet ontstond een zeer gevaarlijke vlucht. Met zes renners in de kopgroep ging men dan ook de laatste ronde in: Jarne Van de Paar, Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Stan Dewulf (Ag2r Citroën Team), Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck) en Jenthe Biermans (Team Arkéa-Samsic).

Een aantal ploegen had de slag gemist, waaronder wéér Soudal Quick-Step. De ploeg van Patrick Lefevere verloor naast Jakobsen ook Martin Svrcek bij een val, en moest met twee renners de achtervolging inzetten in dienst van Asgreen. Verder hielpen ook Uno-X Pro Cycling Team, Team DSM en Intermarché-Circus-Wanty een handje om de vluchters terug te pakken.

Trek-Segafredo controleert

Met nog 25 kilometer te gaan had de kopgroep echter een voorsprong van vijftig seconden, maar door het werk in het peloton bleef de achterstand speelbaar. Op een kasseienstuk was het Asgreen die het laatste gat probeerde te dichten, maar achter hem zaten andere ploegen af te stoppen in het wiel van de Deen. Vooraan begonnen ze al vroeg met demarreren en door de verminderde samenwerking werden ze toch ingerekend op vier kilometer van de meet.

In de finale lag nog een kasseienstrook en Trek-Segafredo leidde de nog overgebleven renners naar het laatste gevaarlijke stuk, waar Kragh Andersen als eerste aanviel. Hij kwam echter niet weg omdat Trek-Segafredo bleef controleren. De ploeg had alles goed geregeld en Daan Hoole zette kopman Theuns prima af, maar de kopman wist het vertrouwen in hem niet waar te maken en de zege ging naar Milan Menten. In de slotfase was er ook nog een valpartij waarbij Asgreen betrokken was.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023