De verbluffende statistieken van Tadej Pogacar: de nieuwe kannibaal is opgestaan

We zetten de statistieken van Tadej Pogacar sinds hij prof werd in 2019 op een rijtje en we sloegen steil achterover.

Paris-Nice 2023 stage 8

Tadej Pogacar won gisteren voor de eerste keer in zijn carrière Parijs-Nice. Dat hij die koers 'pas' voor de eerste keer won, komt puur en alleen doordat hij er pas één keer startte. Want over het algemeen geldt: waar de 24-jarige Sloveen aan de start verschijnt, daar wint hij.

Het levert een verbluffend lijstje statistieken op sinds hij in 2019 de wielerwereld bestormde in dienst van UAE Team Emirates. Van de 231 dagen op de fiets als prof kwam hij er 55 over de streep als winnaar. Een ongekend hoog percentage van voor een niet-sprinter.

In etappekoersen is hij nauwelijks te kloppen (ook opvallend: geen enkele DNF). Het levert een indrukwekkend lijstje op, dat je hieronder in een tweet ziet van wielerjournalist (en oud-coureur) Daniel Lloyd. We zochten zelf even uit om welke koersen het gaat. Tadej Pogacar in etappekoersen per jaar:

2019

Tour Down Under: 13e, Ronde van de Algarve: 1e, Ronde van het Baskenland: 6e, Tour of California: 1e, Ronde van Slovenië: 4e, Vuelta: 3e.

2020

Ronde van Valencia: 1e, UAE Tour: 2e, Criterium du Dauphiné: 4e, Tour de France: 1e,

2021

UAE Tour: 1e, Tirreno-Adriatico: 1e, Ronde van het Baskenland: 3e, Ronde van Slovenië: 1e, Tour de France: 1e,

2022

UAE Tour: 1e, Tirreno-Adriatico: 1e, Ronde van Slovenië: 1e, Tour de France: 2e.

2023

Ruta del Sol: 1e, Parijs-Nice: 1e.

Tussendoor won Pogacar ook nog een pak eendagskoersen met Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije als grootste wedstrijden. Op de olympische wegwedstrijd van Tokio (2021) pakte hij brons.

Van de grote etappekoersen reed Pogacar alleen nog niet op het podium in de Giro, de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Catalonië - en ook dat komt natuurlijk omdat hij in die koersen nog nooit aan de start stond.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023