📸 Nieuwste snufje Jumbo-Visma: de bandenspanning regelen tijdens de koers

Edoardo Affini was gisteren het proefkonijn tijdens Dwars Door Vlaanderen van dit zogenaamde KAPS-systeem. We leggen het uit!

Dwars door Vlaanderen 2023

Het ging de afgelopen dagen veel over het 'wondermiddel' bakpoeder waarmee (onder andere) Jumbo-Visma de renners een fysiek voordeel wil geven, maar ook op technisch gebied zit de Nederlandse ploeg niet stil. In Dwars Door Vlaanderen was Edoardo Affini proefkonijn van het KAPS-systeem.

KAPS staat voor Kinetic Air Pressure System. De woorden Air Pressure zeggen eigenlijk al genoeg. Het is een systeem waarmee de renner tijdens de koers de bandenspanning kan veranderen. Handig voor kasseienkoersen (helemaal Parijs-Roubaix), waarmee je de kasseien met wat minder bandendruk wil rijden, maar de stukken ertussen juist weer niet.

Hogedrukpompje

Van buiten zie je niet veel aan de fiets. Hieronder zie je een ingezoomd beeld van het voorwiel van Affini, waarbij de wielas iets dikker is - laat je niet afleiden door het stukje tape, dat is de transponder en heeft niks met dit systeem te maken.

Die dikkere wielas is een hogedrukpompje dat draait op de rotatie van het voorwiel. De renner kan het systeem bedienen met een knopje op de handlebars. Je kunt vooraf instellen wat de minimum en maximum bandendruk mag zijn. De lucht komt via een luchtbuisje langs een spaak (die je op de afbeelding ongeveer in het verlengde van de voorvork ziet) in de band - of eruit.

Ingezoomd beeld van het KAPS-systeem op de fiets van Affini. | Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023

Richard Plugge van Jumbo-Visma gaf aan Het Nieuwsblad nog wat tekst en uitleg. "Edoardo heeft het uitgeprobeerd. Het gaat om een interessante testcase om te zien of het zinvol is." Hij wilde nog niets bevestigen of Jumbo-Visma ermee gaat rijden in Parijs-Roubaix.

Team DSM zou aanvankelijk vorig jaar in Parijs-Roubaix ook met een gelijkaardig systeem rijden, maar zag daar op het laatste moment toch van af.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023