3 Redenen waarom Filippo Ganna Parijs-Roubaix gaat winnen ten koste van Van Aert en Van der Poel

Wieler Revue bombardeert Filippo Ganna tot topfavoriet voor Parijs-Roubaix. In dit artikel lees je waarom wij hem zelfs boven Mathieu van der Poel en Wout van Aert plaatsen.

Dwars door Vlaanderen 2023

De Ronde Van Vlaanderen ligt achter ons, maar tijd om bij te komen is er niet. Parijs-Roubaix is namelijk nog maar een paar dagen van ons verwijderd. Het kasseienmonument is doorgaans zeer onvoorspelbaar, maar Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn natuurlijk de twee topfavorieten.

Toch zijn wij van mening dat geen van de twee zal winnen aanstaande zondag. Filippo Ganna wordt op de redactie alom getipt... Hierbij: drie redenen waarom Filippo Ganna Van Aert en Van der Poel klopt in Parijs-Roubaix.

1) Ganna bereidde zich specifiek voor op Roubaix

Ganna heeft, na lang beraad, de Ronde van Vlaanderen laten schieten ten faveure van Parijs-Roubaix. De Italiaan zal dus uitgerust en goed voorbereid aan de start verschijnen. Het valt te bezien of dat ook geldt voor Van Aert en Van der Poel, zij hebben net een smoordruk Vlaams blok achter de rug. Ondanks hun geweldige recuperatievermogen is het de vraag of ze helemaal fris en nog steeds in topvorm aan de start staan.

2) Ganna haalt voordeel uit z'n baaninspanningen

De belangrijkste kasseienstroken op het parkoers vereisen een inspanning die vergelijkbaar is met de lengte van de achtervolging en de ploegenachtervolging in de tijdrit. Ganna is Olympisch- en meervoudig wereldkampioen op dit op onderdeel, hij heeft deze inspanning dus als geen ander onder de knie.

Daarnaast is hij op de weg natuurlijk ook een uitstekende tijdrijder gebleken. Van Aert en Van der Poel schuwen dergelijke inspanningen ook niet, maar toch denken wij dat Ganna over een nóg grotere, geschiktere motor beschikt en dat is wat ons betreft de doorslaggevende factor in koers.

3) Ganna heeft al bewezen dat hij het aankan

Ganna start deze week voor de vierde keer in Parijs-Roubaix, zijn voorgaande resultaten spreken niet echt tot de verbeelding. Vorig jaar werd hij 35e, dat is tot nu zijn beste uitslag. Maar, schijn bedriegt: in 2022 werd hij meermaals getroffen door technisch malheur Die klassering geeft dus een verkeerd beeld.

In de meest recente uitgave reed hij namelijk lange tijd van voren en was hij nadrukkelijk betrokken bij het waaierplan van INEOS-Grenadiers. Een flinke dosis pech zorgde ervoor dat de hardrijder pur sang geen rol van betekenis kon spelen in de finale. Als de Italiaan dit jaar wél gevrijwaard blijft van pech dan kunnen Van Aert en Van der Poel hun borst natmaken.

Achtergrond
  • Photo: Peter De Voecht /PN/Cor Vos © 2023