7 Renners die volgens ons voor een verrassing kunnen zorgen in Parijs-Roubaix

Parijs-Roubaix is misschien wel de meest onvoorspelbare wedstrijd van het jaar. Daarom hebben wij een lijstje opgesteld met zeven renners die voor een verrassing kunnen gaan zorgen.

Paris-Roubaix Elite 2022

Langzaam maar zeker druppelen de namen binnen op de startlijst van Parijs-Roubaix. Gisteren riepen we Filippo Ganna al uit tot topfavoriet - wij denken zelfs dat hij Van Aert en Van der Poel zal verslaan. Maar er zijn natuurlijk meer kapers op de kust, daarom een lijstje met zeven 'dark horses.'

Uiteraard zijn er met renners als Dylan van Baarle, Mads Pedersen en Kasper Asgreen ook nog andere favorieten, maar die zijn de status van dark horse al wel voorbij. Deze zeven kun je volgens ons opnemen in het team bij het wielerspelletje waar je aan meedoet!

1) Arnaud De Lie

Lotto Dstny is goed begonnen aan het seizoen en Arnaud De Lie is daarvoor één van de hoofdverantwoordelijken. Het 23-jarige talent van de Belgische wielerformatie heeft zich, mede dankzij een aantal goede uitslagen in de Vlaamse koersen, gemanifesteerd als topper in wording. Een tweede plaats in Omloop Het nieuwsblad en een zesde plaats in Dwars door Vlaanderen zijn resultaten om over naar huis te schrijven.

Als hij in staat is om die vorm door te trekken, verwachten wij dat hij in Parijs-Roubaix ook hoge ogen kan gooien. De jongeling is sterk gebouwd en beschikt over een grote motor, cruciale ingrediënten voor succes in dit wielermonument. Niet voor niets wordt hij door de Belgen al vergeleken met Tom Boonen.

2) Sep Vanmarcke

In tegenstelling tot de jeugdigheid van De Lie, is Sep Vanmarcke een absolute routinier. De 34-jarige Belg van Israel-Premier Tech heeft zich dit seizoen opnieuw uitgevonden en toont zich geregeld van voren. Hij werd onder meer derde in Gent-Wevelgem.

Als hij in goede doen is en eens van pech gespaard blijft, behoort een podium tot de mogelijkheden. In 2013 werd hij al eens tweede, dus hij voelt zich uiterst comfortabel op de Franse kasseien. Lange tijd werd hij gezien als renner die het hardst van allemaal over kasseien kon rijden. Inmiddels is hij in die discipline uiteraard wel door een aantal renners voorbij gestreefd.

3) Rasmus Tiller

De 26-jarige Rasmus Tiller is ook iemand om rekening mee te houden. Gezien zijn sterke bouw en rappe benen kan hij een heel eind komen. Zijn ploeg, Uno-X, is in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest attractief koersende teams en Tiller heeft daar een groot aandeel in gehad. Wij zien voor hem wel een rol weggelegd in de vroege vlucht. Parijs-Roubaix is bij uitstek een koers waar vluchters stand houden, op die manier kan hij een rol spelen in de finale.

4) Jasper Philipsen

Mathieu van der Poel is de onbetwiste kopman bij Alpecin-Deceuninck, maar met Jasper Philipsen hebben ze nog een kanshebber in huis. De Belgische sprinter heeft dit jaar meermaals aangetoond dat hij in goede doen verkeert en meer kan dan sprinten alleen.

Wellicht kan hij in het zog van Van der Poel het nodige klaarspelen. Hij kan zomaar opduiken diep in de finale. Qua inhoud en snelheid zit het wel goed met de Belgische topsprinter.

5) Fred Wright

Als alles klopt bij deze Britse renner van Bahrain Victorious is hij tot mooie dingen in staat. Hij werd dit jaar bijvoorbeeld al achtste in de Ronde Van Vlaanderen. Samen met kopman Matej Mohoric kan deze aanvaller pur sang behoorlijk wat teweeg brengen, de 1,84 meter lange beer heeft zijn zinnen gezet op succes in Roubaix. Houd maar rekening met hem op de Noord-Franse kasseien!

6) Ivan Garcia Cortina

Garcia Cortina is een sprinter met inhoud die dit jaar al beslag legde op een vijfde plek in de E3 Saxo Classic. De Spaanse hardrijder kan op veel verschillende terreinen meekomen en zal het naar alle waarschijnlijkheid ook aardig doen op de kasseien van Parijs-Roubaix. Bovendien krijgt hij een vrije rol en hoeft hij dus met niemand rekening te houden. Nog nooit won een Spaanse renner Parijs-Roubaix, dus als het hem lukt, zou dat een ongekende primeur zijn.

7) Quinn Simmons

Als laatste willen we ook Quinn Simmons nog even onder de aandacht brengen. De Amerikaan van Trek-Segafredo staat bekend als een ietwat grillige renner, maar op een goede dag kan hij met de besten mee. Vorig jaar werd hij al eens vierde in Strade Bianche en dit jaar won hij een etappe in de Ronde van San Juan.

De markante jongeling maakt deel uit van een sterk collectief - hij moet Mads Pedersen en Jasper Stuyven nog voor zich dulden - maar kan wel gevaar stichten als bliksemafleider, en die blijven in Parijs-Roubaix meer dan eens van voren..

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022