Allan Peiper: 'Parijs-Roubaix is Pogačars ultieme uitdaging'

Allan Peiper beleefde afgelopen zondag een topdag toen hij zijn voormalig poulain Tadej Pogačar naar de overwinning zag rijden in de Ronde van Vlaanderen. De Australiër is er zeker van dat Pogačar ooit aan de start van Parijs-Roubaix zal staan.

E3 Saxo Classic Harelbeke 2023

"Het was een heel speciale dag, ik was erg emotioneel", zei Peiper tegen Cyclingnews. “Ik woon al 46 jaar in Vlaanderen en heb zowel als renner als bestuurder geprobeerd om de wedstrijd te winnen, maar dat is me nooit gelukt. Het was heel emotioneel en bijzonder om Tadej te zien winnen, want we zijn goede vrienden, we hebben een goede relatie en we hebben regelmatig contact."

Peiper suggereerde dat Pogačar de Ronde van Vlaanderen in 2022 had kunnen winnen en onthulde dat een kapotte televisie in de teamauto betekende dat het management hem niet kon waarschuwen voor de terugkeer van Dylan van Baarle en Valentin Madouas, aangezien Pogačar en Mathieu van der Poel vochten voor de overwinning.

Peiper was onder de indruk hoe Pogacar afgelopen zondag het heft in handen nam. “Hij liet een grote groep gaan, ze kregen drie minuten met nog 60 kilometer te gaan en het peloton begon in paniek te raken. Het moment om te vertrekken was de tweede beklimming van de Kwaremont en hij heeft samen met zijn ploeg gedaan wat ze moesten doen.”

De 5 monumenten

“Hij houdt van de geschiedenis van het wielrennen, hij kent de grote koersen, de legendes. De Vlaamse koersen maken deel uit van die grote geschiedenis, net als Parijs-Roubaix. Vorig jaar was hij aangenaam verrast door zijn manier van rijden op de kasseien in Tour de France, dat is natuurlijk een andere koers, maar hij was indrukwekkend. Ik weet niet wat zijn plannen zijn voor de komende jaren, maar op een dag zal hij aan de start van Roubaix staan, dat is zeker. Zijn beste jaren moeten nog komen en hij houdt van avontuur en nieuwe ervaringen. Hij voedt zich met die dingen en ik denk dat Parijs-Roubaix zijn ultieme uitdaging zal zijn."

'Roubaix moeilijker te winnen dan Vlaanderen'

“Zondag was hij tien kilo lichter dan Van der Poel en dat is een voordeel op de Kwaremont en de Paterberg. Maar in Roubaix verlies je energie als je licht bent, omdat je veel harder op de pedalen moet duwen. Tadej zegt dat Milaan-San Remo zijn zwaarste uitdaging zal zijn, maar ik denk dat het Parijs-Roubaix zal zijn. Maar hij is een fenomenale renner, dus alles is mogelijk."