5 Doelen die Mathieu van der Poel nog resten in zijn nu al fabelachtige carrière

Tuurlijk, het is nu vooral even nagenieten van het geweldige voorjaar van Mathieu van der Poel, maar wij durven te dromen voor hem.

Paris Roubaix 2023 elite

Mathieu van der Poel geniet de komende tijd eventjes van wat rust na een geweldig voorjaar waarin hij twee monumenten pakte. Hij voelde zich sterker dan ooit en zei ook weer echt zonder rugpijn op de fiets te zitten. Dat belooft dus voor de komende jaren.

Dit zouden wat ons betreft zijn doelen moeten zijn, op volgorde van belangrijkheid - al gaat hij daar natuurlijk helemaal zelf over..

1) Wereldtitel op de weg

In Yorkshire 2019 telden we 'm al bijna, maar gooide in de regen en kou een hongerklop roet in het eten. Het verhaal van Australië kennen we allemaal nog met hotelkamerdeurgate. Naar eigen zeggen was hij daar heel goed in orde.

De regenboogtrui is wat ons betreft hét doel voor Mathieu van der Poel en het zou er best dit jaar al eens van kunnen komen, want het parkoers in Glasgow lijkt op zijn maat. Het WK is dit jaar vroeger - in augustus al - dus het is voor MVDP zaak om goed uit de Tour te komen.

2) Speaking of de Tour: de Tour uitrijden

Die wereldtitel is uiteraard belangrijker, maar first things first. Mathieu van der Poel moet namelijk zijn eerste Tour nog uitrijden. Dat moet er nu echt van komen. A, omdat het natuurlijk bij zo'n grote renner hoort, maar B ook in functie van het WK in Glasgow.

3) Het record regenboogtruien in de cross

Er gaan stemmen op dat Mathieu van der Poel de cross vaarwel zou moeten zeggen. Dat zou volgens heel jammer zijn, want in die dagen rond kerst zijn de crossen met MVDP en Wout van Aert toch wel heerlijk hoor. Lekker blijven crossen dus!

En hij heeft er weliswaar niet een écht doel meer, maar dat record van zeven wereldtitels van Erik De Vlaeminck is natuurlijk een mooi mikpunt. Nog drie erbij en hij streeft de Belg voorbij.

4) Wereldtitel/olympische titel MTB

De échte passie van Mathieu van der Poel is het mountainbiken, heeft hij weleens gezegd. De mislukte olympische missie van 2020 (of ja, 2021 eigenlijk, vanwege corona) zal nog wel aan hem knagen. Toch zal het in 2024 lastig worden. Al was het maar omdat er op dit moment vanwege ingewikkelde UCI-reglementen met wereldbekerpunten helemaal geen Nederlander mag starten.

Misschien dus deze Spelen de focus op de wegkoers? Het parkoers is nog niet helemaal bekend, maar in en om Parijs zou er toch een route uitgetekend kunnen worden die MVDP erg goed ligt. Het MTB'en zou hij later in zijn  carrière weer op kunnen pakken. Want het is natuurlijk wel heel mooi in bijvoorbeeld drie disciplines wereldkampioen te worden (of zelfs meer, als Van der Poel zich ook nog gaat mengen in het onvolprezen cyclobal..)

5) Alle vijf de monumenten winnen

Het zal heel moeilijk worden, maar het staat natuurlijk wel prachtig op je palmares. Papa Van der Poel denkt dat zijn zoon L-B-L zou moeten kunnen winnen. Wij denken dat het een lastig verhaal wordt tegen de veel lichtere supermannen Pogacar en Evenepoel. Voor de Ronde van Lombardije geldt dat nog veel meer - al goochelen ze daar nog weleens wat met het parkoers.

Maar goed, zoals we al schreven: je moet blijven dromen, dus wie weet op een dag waarop alles meezit. Maar dit is wel het meest onwaarschijnlijke doel, dus daarom staat hij op nummer 5. We zien Pogacar eerder alle vijf de monumenten op z'n naam schrijven.

En nog een niet onbelangrijke P.S.

We vergeten eigenlijk misschien het belangrijkste doel nog wel, namelijk: plezier hebben, een daarme ons en zichzelf vermaken. Winnen is natuurlijk hartstikke leuk en belangrijk, maar Mathieu moet wat ons betreft ook de renner blijven die hij is. Een soms wat gekke speelvogel die met zijn krachten lijkt te smijten en op de meest gekke momenten koers maakt en aanvalt.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023