Sterke Silvia Persico wint vrouwenwedstrijd Brabantse Pijl na spannende slotfase

Silvia Persico was vandaag de beste in de Brabantse Pijl voor vrouwen. De Italiaanse was oppermachtig in de eindsprint. Demi Vollering werd tweede, Liane Lippert mocht ook het podium op.

De Brabantse Pijl 2023 elite men

De vrouwenkoers van De Brabantse Pijl was dit jaar gezegend met een mooi deelnemersveld. Onder andere Demi Vollering, Marlen Reusser en Shirin van Anrooij draaiden vandaag warm voor de aanstaande Waalse klassiekers.

Gedurende de 141 kilometer lange wedstrijd werden de rensters vier keer over een lokale lus gevoerd. In totaal moesten er bijna 1500 hoogtemeters worden overwonnen, het traject was spek naar de bek van de explosieve heuvelspecialisten.

Wegens de moeilijkheidsgraad van het parkoers, werd er in de beginfase weinig aangevallen. In de eerste 100 kilometer werden er wel wat speldenprikjes uitgedeeld, maar van echte verschillen was nauwelijks sprake.

Finale

Met nog 42 kilometer te gaan ontbrandde de koers langzamerhand. Elise Chabbey trok ten aanval, veel rensters in het, tot dan toe, omvangrijke peloton zaten op de limiet. Maar ook nu bleek het lastig om weg te rijden; het was hollen en stilstaan.

De wedstrijd mondde uit in een afvalkoers, er werd wel aangevallen, maar de beslissende slag bleef lang uit. Met nog 23 kilometer te gaan klonk de bel voor de laatste ronde, er zaten nog zo'n dertig rensters in het voorste peloton.

In de slotfase kwam de regen met bakken uit de hemel, dat maakte de kasseienklimmetjes er niet makkelijker op. Reusser trok ten aanval op de Hertstraat, er ontstond een kopgroep met een mooie voorsprong. De Zwitserse hardrijdster kreeg Van Anrooij, Chabbey, Persico en de verrassend goede Margot Vanpachtenbeke met zich mee.

Deze elitegroep kreeg al snel twintig seconden voorsprong en het peloton staakte de achtervolging. Niet veel later konden Lippert en Vollering nog wel de oversteek maken, de zeven rensters in de voorwacht vochten in de laatste vijf kilometer om de overwinning.

Op de laatste hindernis, de S-bocht, bleef de kopgroep bijeen en dus moest de sprint beslissing brengen. Silvia Persico bleek ruim de snelste, Vollering werd tweede en de laatste podiumplek ging naar Liane Lippert.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023