Roglic helemaal klaar voor jacht op roze trui: 'Met de jaren ben ik ouder en meer ontspannen geworden'

Primoz Roglic heeft flink getraind en voelt zich helemaal klaar om voor het eerst in zijn carrière de Giro d'Italia te winnen.

Volta Ciclista a Catalunya - stage 5

Over minder dan twee weken (6 mei) vindt in Fossacesia Marina de Grande Partenza van de Giro d'Italia plaats. Primoz Roglic haalde in 2019 al eens het eindpodium. Deze keer wil hij de Maglia Rosa mee naar huis nemen. Daarvoor zal hij echter moeten afrekenen met die andere topfavoriet, Remco Evenepoel. De generale repetitie in Catalonië werd alvast gewonnen door de Sloveen.

Luik

Ook Roglic heeft met open ogen zitten kijken naar de knalprestatie van Evenepoel in Luik-Bastenaken-Luik. "De resultaten spreken voor zich", vertelde hij aan de Sloveense publieke omroep RTV SLO. "Remco moest mij niet meer bewijzen hoe goed en sterk hij is. Stiekem hoopte ik op een duel met Tadej. De val van Pogacar heeft de spanning jammer genoeg wat uit de wedstrijd gehaald".

In 2020 wist Roglic de Ardennenklassieker zelf te winnen. Dit jaar liet hij La Doyenne links liggen. "De derde week van de Giro is enorm lastig. Ik wilde geen risico nemen. Voor Remco was Luik een thuiswedstrijd. Hij verloor niet veel tijd met het reizen, terwijl ik wel heen en terug moest".

El Teide

Roglic stoomde zich op de El Teide vulkaan klaar voor de Giro. Met de vorm zit het alvast prima. "Ik heb zeven weken hoogtestage achter de rug. Dat moet voldoende zijn. Ik heb daar voortdurend zitten trainen, rusten en weer trainen. Nu is het enkel nog afwachten tot de start van de Giro".

Remco Evenepoel werkte eveneens een hoogtestage op Tenerife af. De wereldkampioen en de Sloveen verbleven zelfs in hetzelfde hotel! "Ik kwam hem vaak tegen tijdens het ontbijt en wanneer ik in m'n ééntje aan het wandelen was".

Giro

Al vanaf dag één zullen de machtsverhoudingen duidelijk zijn, aangezien de Giro start met een vlakke tijdrit van net geen 20 kilometer. "De eerste dag wordt een jacht op seconden. We zullen al meteen antwoorden krijgen. Maar de ronde eindigt pas 21 dagen later in Rome".

Roglic leeft alvast erg relaxed naar de Giro toe. Van spanning is er helemaal geen sprake. "Met de jaren ben ik ouder en meer ontspannen geworden".

Zijn topfavoriet voor de roze trui? "De beste renner die het meest compleet is, zal winnen. Iedereen noemt mij en Remco, maar er zijn nog wel andere renners die kunnen meestrijden voor de eindzege. Een derde favoriet noem ik niet. Ik focus op mezelf", aldus Primoz Roglic.

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2023