HomeMagazineGroot Interview met Eurosport-commentatoren | Kroon: 'Jeroen is de Chris Froome, ik...

Groot Interview met Eurosport-commentatoren | Kroon: ‘Jeroen is de Chris Froome, ik ben meer de Van der Poel’

We spraken het Eurosport-commentaarduo in aanloop naar de Giro heel uitgebreid. Over golden retrievers, ADHD, met een kater commentaar geven, Mart Smeets en veel meer!

Tijdens deze Vuelta zullen de stemmen van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon weer de woonkamers van vele wielerfans bereiken. Met hun unieke commentaarstijl geven ze extra vrolijkheid aan de Italiaanse ronde. Wieler Revue reisde voor die andere grote ronde, de Giro, naar Hilversum voor een interview met dé stemmen van Eurosport. Een gesprek over het vak, uiteraard met de nodige zijpaadjes.

Het interview loopt tegen het einde als Karsten Kroon zijn mobiele telefoon erbij pakt. Hij wil een foto laten zien die hij een dag eerder heeft genomen. In de hoek van zijn schuur zit op een houten balk een uil. Een uil die hij al jarenlang hoorde en soms in een flits aan zich voorbij zag gaan, maar die hij nog nooit zó goed op de foto heeft gezet.

Het is een zijstap die hij soms ook live in de uitzending neemt en waarmee hij tegenstanders maar vooral fans heeft gemaakt. Samen met collega Jeroen Vanbelleghem is de ex-renner van onder meer Rabobank, Team CSC en BMC niet meer weg te denken als het geluid tijdens de koers op Eurosport. Wieler Revue ging op bezoek bij de zender op het moment dat ze warmdraaiden voor de eerste grote ronde van het jaar.

Laten we beginnen bij het begin: hoe zijn jullie terechtgekomen bij Eurosport?

Vanbelleghem: “In 2011 via Danny Nelissen, die toen manager was. Ik had op dat moment veel contact met hem op Twitter en ze zochten bij Eurosport nieuwe stemmen. Op dat moment hadden we weinig tv-rechten, want pas de laatste tijd zijn we enorm gegroeid.”

“Ik ben met een maat een weekend naar Amsterdam gegaan en tussendoor heb ik testen gedaan. Dat was geen wielrennen, maar atletiek. Dat ging niet heel goed, haha. Maar Danny vond dat ik een goede commentaarstem heb en dus mocht ik nog eens terugkeren om nieuws te lezen. Dat ging me wel goed af en vervolgens mocht ik blijven.”

Kroon: “Ik was helemaal niet bezig met wat ik na mijn loopbaan wilde. Ik leef in het moment en moet me dwingen om te bedenken wat ik over een uur ga doen. Laat staan dat ik aan een carrièreplanning doe. In mijn laatste jaar als prof kwam José Been naar me toe en die vroeg of ik het zag zitten om co-commentator te worden. Ik dacht: waarom niet? Ik had toch niets beters te doen. Ik kreeg de tijd om te kijken of het iets voor me zou zijn. Nou, inmiddels ben ik al acht jaar commentator.”

Sinds 2018 doen jullie de gehele Giro d’Italia samen, later ook de Vuelta. Hoe anders is het om met Karsten samen te werken vergeleken met iemand als Bobbie Traksel?

Vanbelleghem: “Totaal verschillend. Ze hebben beiden hun kwaliteiten. Karsten is een verhalend type, zorgt voor meer entertaintainment Bobbie weet veel over de inhoud. Over de regels, over de UCI. Hij praat met mensen uit de koers en geeft daar inzichten over.”

Karsten is ook iets meer van de hak-op-de-tak.

Kroon: “Nogal ja. En dan doe ik serieus mijn best om een beetje lijn erin te houden…”

Is er weleens tegen je gezegd dat het een onsje minder mag?

Kroon: “Heel vaak zelfs. Ik ben me ervan bewust. Als ik een Golden Retriever zie, begin ik daar over. Dat is óók de ADHD die ik heb. Loopt er nu een hond langs, dan ben jij voor mij verdwenen. Zo werkt mijn hoofd en dat weet ik van mezelf. Ik heb vaak gedacht: hoe lang word ik nog gedoogd? Ik kan me voorstellen dat mensen me vervelend vinden. Kijkers hebben aan mij moeten wennen, denk ik.”

Is er een kantelpunt geweest?

Vanbelleghem: “Niet per se. Mocht Karsten zich alleen op randzaken focussen, zou het niet goed gaan. Maar het is een van de onderwerpen die we behandelen. We hebben het uiteindelijk vooral over de koers, maar in een uitzending van vijf of zes uur is het juist interessant om af en toe een zijsprong te maken. Het is óók entertainment. Dat luchtige is juist wat de mensen aanspreekt.”

Kroon: “Vergis je niet: het is soms best ingewikkeld. Er zijn mensen die de hele dag kijken, maar ook mensen die pas laat inschakelen. Tijdens een integrale uitzending van Milaan-Sanremo ben je al zesenhalf uur aan het praten en moet je ineens scherp zijn en commentaar geven alsof de uitzending net begonnen is.”

Vanbelleghem: “Dat is in de Giro d’Italia niet anders. Dan moet je plots scherp zijn als er iets gebeurt.”

Kroon: “En ik ben niet gek, hé. Ik snap heus dat ik niet in de laatste vijf kilometer een verhaal moet beginnen over een Golden Retriever.”

Je hebt weleens gezegd: ‘Ik snap dat mensen me haten.’ Dat klinkt best heftig.

Kroon: “Ja, maar je krijgt soms ook gewoon akelige reacties. En soms zeg ik zelf óók dingen uit verveling waarvan ik even later denk: wat zeg je nou allemaal?”

Lees verder over Kroon als Van der Poel en Vanbelleghem als Froome en mentoren Michel Wuyts en Marts Smeets door op volgende te klikken

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

‘Primoz Roglic verlaat Jumbo-Visma en is op weg naar Movistar’

Ondanks een lopend contract, zoekt Primoz Roglic komende winter andere oorden op. Dat meldt...

🎥 Opgelet, wegenwerken aan de gang! Renners moeten tijdens CRO Race slalommen tussen palen

Bizarre toestanden tijdens de derde etappe van de CRO Race, ook wel de Ronde...

Rui Costa over maatje Remco Evenepoel: ‘Hij probeert te veranderen wat genetisch verkeerd is’

Remco Evenepoel heeft het tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet kunnen waarmaken tegen...

Wout van Aert dolt met echtgenote Sarah De Bie: ‘Is dat vandaag?’

Om dat elfjarig jubileum te vieren deelde Sarah De Bie op Instagram een eerste...

Meer zoals dit

🎥 Van Kuss’ reggaeton tot De Gendts snoeiharde metal: Vuelta-renners over de muziek die ze draaien

We zijn allereerst natuurlijk geïnteresseerd in de prestaties van een wielrenner, maar het is...

Michel Wuyts: ‘Remco Evenepoel heeft de capaciteiten om in 2024 de Tour te winnen’

Remco Evenepoel zal met gemengde gevoelens terugblikken op zijn Vuelta a España. Hij won...

Armstrong en Bruyneel kritisch over ‘ronderenner’ Evenepoel: ‘Hij mag geen slechte dag meer hebben’

Het was niet het resultaat waarvoor Remco Evenepoel naar de Vuelta was gekomen. De...