De Grote Zes in het wielrennen? Nee hoor: Van der Poel, Pogacar, Philipsen en... Maxim Van Gils zijn De Grote Vier dit seizoen

In het wielrennen hebben we het wel over De Grote Zes (Van der Poel, Van Aert, Pogacar, Vingegaard, Evenepoel en Roglic), maar na gisteren lijkt het erop dat Maxim Van Gils ook in dat rijtje hoort. 

maxim van gils steekt duim op

De Buitenaardsen, De Grote Zes, hoe je ze ook noemt: als Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Remco Evenepoel en/of Jonas Vingegaard aan de start staan van een (etappe)koers is de kans dat een van hen wint zo ongeveer honderd procent.

Rijtje waar je mee thuis kan komen

Tenzij... Tenzij Maxim Van Gils aan de start staat. Het is wat gechargeerd natuurlijk, maar na zijn indrukwekkende zege in de WorldTour-koers Eschborn-Frankfurt van gisteren is het toch eens tijd zijn prestaties onder de loep te nemen.

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad vond uit dat hij na de drie P's - Pogacar, Philipsen en Van der Poel - de meeste UCI-punten in de wacht sleepte dit seizoen. Niks Grote Zes dus (door valpartijen en de blessures die daaruit voortkwamen), maar De Grote Vier.

Als je de resultaten van Van Gils bekijkt, valt het direct op. In de Ronde van Catalonië moest hij opgeven en in de Amstel Golf Race miste hij de slag (net als Van der Poel) en werd hij twintigste, maar verder prijken er alleen maar ereplaatsen op z'n palmares van dit seizoen.

De meest aansprekende resultaten: winst in Eshborn-Frankfurt, derde in de Waalse Pijl, vierde in L-B-L, tweede in de GP Miguel Indurain, derde in Strade Bianche en zevende in Milaan-Sanremo. Een rijtje waar je mee thuis kan komen!

Reactie Van Gils

Van Gils zelf is ook helemaal in z'n nopjes met de vorm van dit seizoen en kan het soms maar nauwelijks bevatten. Ook door de vele manieren waarop hij zich onderscheidt.

"Ik weet het zelf niet meer, haha. Vandaag win ik een sprint, twee weken geleden was ik goed in het klimwerk in de Waalse klassiekers, en ik heb dit jaar al een tijdrit gewonnen. Echt zot. Werkelijk alles gaat perfect dit jaar. Ik rij gewoon rond op een heel hoog niveau en ik geniet ervan."

De nog jonge Belg (24) gaat er nu even tussenuit, maar in juli zien we hem waarschijnlijk weer bij de eersten koersen. "Ik ga nu rust nemen. Ik ben moe. Daarna wil ik me voorbereiden op mijn grote doel dit jaar: de Tour."