Maxim Van Gils: 'Pogacar gaat alle monumenten winnen, zijn wattages schelen niet veel van die van Wout en Mathieu'

Maxim Van Gils was een van de beste renners van het klassieke voorjaar, maar hij botste vooral op tegen een ongenaakbare Tadej Pogacar. 

Gils

In de podcast Radio Stelvio gaat Van Gils dieper in op de kwaliteiten van de Sloveen en hoe indrukwekkende het is wat Pogacar laat zien. "Ik reed een van mijn beste tijden op La Redoute..."

Vervolgens gaat het over de vijf monument, waarvan Pogacar er drie heeft gewonnen. "Hij gaat ze allemaal winnen. Voor Mathieu wordt het moeilijk om Luik en zeker Lombardije te winnen, want die laatste is nog moeilijker qua parkoers."

Van der Poel zou zich dan specifiek moeten toeleggen op het klimmen, maar zelfs dan wordt het lastig, denkt Van Gils. "Hij staat superscherp en het zijn alleen maar spieren. Je zou spieren kunnen verliezen, maar veel magerder kan in elk geval niet."

Wattages

Eddy Merckx won in zijn loopbaan 19 monumenten, terwijl Roger De Vlaeminck tot 11 kwam. Zowel Pogacar en Van der Poel staan momenteel op zes. Van Gils ziet er zeker bij Pogacar nog wel een aantal bijkomen.

"Ik denk dat de wattages van Tadej niet veel schelen van die van Wout en Mathieu, en dan is hij een stuk lichter. In Roubaix is zijn waarschijnlijk zijn beste kans als Wout en Mathieu beiden meedoen. Als hij demarreert, wie gaat er dan achter rijden?"

Nooit meer koersen tegen Mathieu of nooit meer tegen Tadej is de volgende vraag voor de jonge Belg. "Tegen Tadej, zeker. Niet om af te doen aan de prestaties van Mathieu, want hij wint supermooie koersen. Wat hij doet is fantastisch, maar Tadej rijdt de boel echt volledig naar de kloten."

"De Ronde van Catalonië is het allerhoogste niveau, dat is bijna een hoger niveau dan de Vuelta. Zijn ploeg reed daar de hele dag volle bak en iedereen zijn nek was eraf, en hij demarreert dan of hij op training een sprintje trekt."