Van Vleuten over 'incident' met Vollering: 'Het moment om te stoppen had vanuit de auto van SD Worx beter gekozen kunnen worden'

Annemiek van Vleuten won op haar tandvlees de Vuelta a España. Op de laatste dag hield ze negen seconden over ten opzichte van Demi Vollering.

La Vuelta Femenina 2023 - stage 7

In de voorlaatste etappe reed Van Vleuten haar grote concurrente uit de leiderstrui. Movistar trok waaiers, maar net op dat moment stopte Vollering voor een sanitaire stop. Na afloop was de Zuid-Hollandse dan ook niet te spreken over de tactiek van Van Vleuten. Op de laatste dag - de rit naar Lagos de Covadonga - pakte Vollering de leiderstrui nog bijna terug, maar ze kwam net te kort.

Van Vleuten reageerde later die dag tegen In het Wiel over de laatste twee etappes van de Vuelta a España. "Ik had niet verwacht dat mijn eindzege nog in gevaar zou komen, want ik voelde me de voorlaatste etappe heel goed. Alleen merkte ik dat ik in die rit wel een jasje had uitgedaan tijdens mijn solo."

"Ik had niet meer de benen", vervolgde ze. "Ik ging te veel in het rood en toen heb ik me bewust laten lossen, omdat ik niet helemaal over mijn tweewater wilde gaan. Ik zakte wel een stuk in en dan krijg je het wel even benauwd."

Strijd met Vollering

Na afloop feliciteerde Van Vleuten Vollering met de dagzege. "En ze feliciteerde mij ook. Er was misschien wat spanning, maar dat is ook koers. Die Touretappe van vorig jaar speelde niet mee, want dat was een andere situatie. Ik had een lekke band en dat moment grepen ze aan om te gaan rijden. Dat deden wij niet. Op een andere manier was ik er niet mee akkoord gegaan, want dat is niet mijn manier van koersen."

Van Vleuten legde uit dat het plan al van tevoren was gemaakt. "Het was de hele week wind en daar waren we de hele week alert op. Jurgen Roelandts reed met de auto vooruit en hij informeerde dat er een open stuk kwam. Hij vertelde dat dat een goed moment was. We besloten dat we het op de kant zouden trekken en net voor we wilden gaan rijden, hoorden we dat de SD Worx-meiden stopten. We bleven bij ons plan."

Anna van der Breggen

Het plan was er dus eerder dan de stop van Vollering, die dat na afloop overigens in twijfel trok. "Ik kan me voorstellen dat dat zo overkwam, maar er waren ook geen andere meiden die daar stopten. Andere meiden zeiden ook dat het een bijzonder moment was om te stoppen. Ik denk dat het moment om te stoppen in de auto van SD Worx beter gekozen had kunnen worden."

Met Vollering heeft Van Vleuten het niet meer over het incident gehad. "Maar wel met hun ploegleidster Anna van der Breggen. Ik heb uitgelegd hoe ons plan was en dat ik me kan voorstellen dat het anders is overgekomen. Maar ja, voor jullie (Zonneveld en Van Warmerdam, red.) is het lekker dit soort verhalen. Daar kunnen jullie weer over praten. Er zal wel wat strijd komen in de Tour. Op sportief vlak."

Nieuws
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2023