Evenepoel en Roglic vallen in vijfde etappe Giro, Groves wint incidentrijke sprint

Op papier was de vijfde rit voor de sprinters, maar de klassementsrenners komen er niet zonder kleerscheuren van af. Zowel Evenepoel als Roglic komen ten val in de door Groves gewonnen rit.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage-05

Etappe vijf was er één van twee gezichten, de beginfase was lastig en het ging bij tijd en wijle flink bergop, maar de eindfase was vlak. Op papier stond deze rit aangeduid als eentje voor de sprinters, maar het was zeer de vraag in hoeverre zij de beginfase konden overleven. Bovendien lieten de weersomstandigheden ook flink te wensen over: het kwam de hele dag met bakken uit de hemel.

Vooraf ging men uit van een fikse strijd voor de vlucht van de dag, maar niks bleek minder waar: de eerste poging was meteen raak. Onder meer de leider van het bergklassement, Thibaut Pinot, zat mee. Het groepje met aanvallers kwam trouwens niet helemaal vlekkeloos tot stand, twee mannen kwamen knullig ten val toen er werd weggereden.

Valpartij Evenepoel

Na een rustige beginfase, werd het peloton op ongeveer 150 kilometer van het einde opgeschrikt door een uiterst opzienbarend moment. Remco Evenepoel kwam plots ten val door een overstekende hond. De Belgische klassementsrenner leek in eerste instantie veel pijn te hebben, maar stapte wel weer op en de schade viel op het oog mee.

In de tussenfase gebeurde weinig noemenswaardig, de rust was inmiddels geruime tijd wedergekeerd Aangezien de laatste 50 kilometer geen lastige hindernissen meer bevatte, vochten de sprinters het uit om de dagzege.

Buitengewoon hectische finale

Naarmate het einde van de etappe dichterbij kwam, nam de stress steeds verder toe in het peloton. De lastige omstandigheden zorgden ervoor dat iedereen graag van voren wilde zitten. Zodoende lag het tempo hoog.

De laatste tien kilometer waren buitengewoon hectisch. Zes kilometer van het einde ontstond de eerste van in totaal drie valpartijen in de absolute slotfase. Roglic was één van de voornaamste slachtoffers van de eerste val, maar keerde tijdig terug dankzij berewerk van ploeggenoot Edoardo Affini. Niet veel later viel Evenepoel nog een keer maar dat was in de laatste drie kilometer. De kemphanen liepen dus geen tijdverlies op.

De sprint zelf verliep verre van vlekkeloos, vlak voor de finish maakte onder meer Cavendish een behoorlijke smak. Ondertussen sprintte Kaden Groves naar de overwinning, vlak voor Jonathan Milan en Alberto Dianese.

Giro d'Italia
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023