Interview | Olav Kooij: 'Heb niet heel lang getwijfeld om bij te tekenen'

Olav Kooij maakt volgende week 'eindelijk' z'n debuut in een grote ronde. Wij spraken het Jachtluipaard van Numansdorp uitgebreid!

olav kooij juicht

In onze Giro-special lees je informatie over de etappes die vanaf 4 mei op het programma staan, met de profielen van de beklimmingen alle informatie die maar denkbaar is. Maar natuurlijk pakken we ook uit met veel interviews en reportages.

Zo spraken we uitgebreid met de nieuwe Nederlandse sprinthoop die voor z'n Giro-debuut staat. Hier lees je alvast een fragment uit dat interview.

Het heeft best even geduurd voor jij aan je grote ronde debuut begint…

“Het had van mij vorig jaar ook gemogen, maar als je ziet wat de ploeg in 2023 heeft neergezet dan snap ik hun keuze ook wel. Ik had nog steeds een passend programma waarin ik mezelf heb kunnen ontwikkelen. Dit jaar is het juiste moment.”

Waar kun jij nog progressie boeken?

“Ik hoop op alle vlakken nog te verbeteren. Zowel qua inhoud als op de pure sprint zelf. Zo’n grote ronde is een ontdekkingstocht, zeker voor mij aangezien ik het nog nooit eerder heb gedaan. Ik ga daar heel veel van leren. Hoe reageert mijn lichaam erop en kom ik zo’n ronde sowieso fysiek goed door? Dat kun je allemaal vooraf niet voorspellen. Ik zie het allemaal als een mooie uitdaging.”

Is Visma | Lease a Bike wel een goede ploeg voor sprinters? Ze staan toch vooral bekend als de ploeg van de grote ronden.

“Vorig jaar hadden we met Primoz in elke grote ronde wel een uitgesproken klassementsrenner. Natuurlijk kan Cian Uijtdebroeks ook in de Giro een mooi klassement rijden maar het geeft ons ook de mogelijkheid het geweer eens van schouder te wisselen.”

Was het spannend of je vorig jaar naar een andere ploeg zou verhuizen?

“Het was voor mij de eerste keer dat ik einde contract was en met de prestaties van het afgelopen jaar was er de nodige interesse. Maar bij Visma | Lease a Bike kwamen ze met een ambitieus plan met doelstellingen waar ik mezelf in kon vinden. Toen heb ik niet heel lang hoeven twijfelen."

"Natuurlijk zijn er ploegen geweest die met mij naar de Tour wilden, maar ik wist dat ik qua performance het nergens beter kon vinden dan hier.”

De rest van het interview lees je in onze Giro-special, te bestellen via de link eerder in het artikel

Magazine
  • Cor Vos