Laurens ten Dam trekt vergelijking tussen Olav Kooij en Leeuw van Vlaanderen: 'Hij doet me denken aan Johan Museeuw'

Voordat hij uitviel door ziekte wist Olav Kooij nog een etappe mee te pikken in de Giro d'Italia. 

Kooij

Dat deed de Nederlander door Jonathan Milan, die in het vervolg heeft laten zien de beste sprinter van de ronde te zijn, erop te leggen in een rechtstreeks duel. Dat maakte indruk bij de volgers van de wielersport, waaronder Laurens ten Dam, die in zijn podcast Live Slow, Ride Fast een opvallende vergelijking trek.

"Hij is 22 jaar en zit al dik in de twintig zeges bij de profs (33 in totaal, red.)", steekt de ex-prof van wal. "Dat zijn er meer dan Cavendish en Sagan toen die 22 jaar oud waren. Dat is fenomenaal. En als je dan ook ziet wat hij al in klassiekers kan... Die rit naar Napels was op en af en hij handhaaft zich, tussen haakjes, met twee vingers in zijn neus. Hij verslaat Milan omdat die meer naar de kloten is."

Philipsen

In de toekomst zal Kooij ook in (semi)klassiekers potten kunnen breken, verwacht Ten Dam. "Hij is overgekomen en mensen zeiden meteen dat hij klassiekers moest rijden, maar zelf wilde hij eerst vooral sprints rijden. Alleen het is duidelijk dat er veel meer inzit dan alleen een sprinter."

"Weet je aan wie hij mij doet denken? Johan Museeuw. Die begon zijn loopbaan ook als sprinter en hielp Greg LeMond naar de Tourzege. Museeuw won massasprints is de Tour de France en is uiteindelijk later de klassiekerrenner geworden die hij was."

Daarmee zit Kooij in de lijn van sprinters als een Jasper Philipsen. "Die is ook veel meer dan een sprinter. Als je ziet wat hij in Roubaix doet... En niet alleen Roubaix, want daar kon ook een pure sprinter als Tom Steels meedoen. Maar ook op heuvelachtig terrein. Kooij, het is fenomenaal. Echt een groeibriljant binnen die ploeg."

Nieuws
  • Cor Vos