Olav Kooij is klaar voor mogelijke Tourdeelname: 'Iedereen weet dat er rond de selectie vraagtekens staan'

Door de onzekerheid bij Visma | LAB rondom de deelnames van Jonas Vingegaard en Wout Van Aert mag sprinter Olav Kooij blijven hopen op zijn Tourdebuut. 

Olav Kooij

In de Baloise Belgium Tour van deze week wordt Olav Kooij langs de meetlat gelegd met het crème de la crème van het spurtersgilde. De 22-jarige Nederlander neemt het op tegen onder meer Jasper Philipsen en zal zich van willen bewijzen. Tegenover WielerFlits verklaarde hij zich namelijk op te maken voor een mogelijke deelname aan de Tour de France.

De onzekerheid rondom de Tourploeg van Visma | Lease a Bike is inmiddels bij iedereen bekend: zowel Wout Van Aert als Jonas Vingegaard zijn beide nog altijd onzeker na hun zware valpartijen in het voorjaar. Daarnaast zijn Steven Kruijwijk en Dylan van Baarle al met zekerheid geblesseerd afgevallen.

Kooij is zich bewust van de situatie binnen zijn ploeg en houdt daarom de deur open voor zijn Tourdebuut: "Het is volgens mij niet het meest voor de hand liggende scenario", zei hij in gesprek met WielerFlits. "Maar het is aan mij om weer fit en op niveau te zijn. Zodat, mocht het nodig zijn, ik toch klaar zal zijn."

"Ik denk dat elke renner graag in de Tour start", gaat het Jachtluipaard van Numansdorp verder. "Mocht de ploeg me dus bellen, dan is dat voor mij wel supermooi."

Giro

In de voorbije Giro d'Italia maakte Kooij zijn grote ronde-debuut. De rappe Nederlander maakte van dichtbij mee dat blijdschap en verdriet dicht bij elkaar liggen: hij klopte in de negende etappe Jonathan Milan en won zodoende zijn eerste rit in een grote ronde. Een dag later op de rustdag werd hij ziek en moest hij huiswaarts keren.

Nu maakt Kooij zich dus klaar voor een mogelijk debuut in de Ronde van Frankrijk. Om zich te tonen gaat in de Ronde van België het duel aan met de twee beste sprinters ter wereld: Jasper Philipsen en Tim Merlier. Kooij klopte laatstgenoemde dit jaar al eenmaal: in de vijfde rit van de UAE Tour. Dit was een van de vijf overwinningen die de Nederlander dit jaar al boekte.