Tourdeelname Van Aert & Vingegaard nog onzeker: 'Ze werken elke dag keihard, maar ze zijn een eind verwijderd van topvorm'

Als de twee fenomenen de Tour willen halen, mag er alvast niets meer misgaan in hun voorbereiding. 

Van Aert

Over een kleine drie weken vormt het Italiaanse Firenze het decor van de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk. Jonas Vingegaard en Wout van Aert doen er alles aan om de start te halen, maar het is allesbehalve zeker of ze op tijd fit zullen zijn.

"Ze werken elke dag keihard en het gaat best goed, maar ze zijn wel nog een eind verwijderd van hoe goed ze op dit moment hadden kunnen zijn zonder die blessures", zegt Head of Performance Mathieu Heijboer aan Het Nieuwsblad. "Op dit moment schat ik de kans dat ze de Tour halen voor allebei individueel op iets meer dan 50 procent."

'Competitief zijn'

Beide onfortuinlijke renners zijn momenteel op hoogtestage in Tignes. Van Aert hervatte in de Ronde van Noorwegen ook al de competitie, Vingegaard nog niet. "Ze hebben allebei veel wedstrijd- en trainingskilometers moeten missen in april en mei."

"We willen hen aan de start van de Tour krijgen, maar dan moeten ze wel competitief zijn. Daarvoor staan er nog een paar sleuteltrainingen op het programma. Aan de hand van de vermogens die ze over een bepaalde tijdseenheid kunnen halen en wat hun gevoel en hartslag daarbij is, gaan we een beslissing nemen."

Beslissing vlak voor Tourstart

Die beslissing zal pas vlak voor de Tour genomen worden. "Momenteel zijn ze nog te ver verwijderd van hun gewenste niveau om een beslissing te nemen." Bovendien kan de minste tegenslag fataal zijn. "Een lichte verkoudheid of verwaarloosbare valpartij, kan een streep door de rekening zijn."

Als Vingegaard de Tour zou halen, dan moeten we hem alvast niet in zijn beste vorm verwachten. "Als topfavoriet trekt hij in onze ogen sowieso niet naar de Tour, maar we willen hem wel zo ver hebben dat hij op zijn minst in staat is om een gooi naar het podium te doen. Het positieve is dat hij verschrikkelijk gemotiveerd is en er elke dag keihard voor gaat."

Strategie zonder Vingegaard

Een Tour zonder Vingegaard zal hoe dan ook de strategie van Visma - Lease a Bike omgooien. "Als Jonas niet klaar raakt, gaat Matteo Jorgenson vechten voor die top vijf, maar daar willen we het dan niet bij laten. We willen meer onze stempel op zo’n Tour drukken dan dat en dus gaan er dan ook andere doelstellingen bijkomen", aldus Mathieu Heijboer.

Nieuws
  • Cor Vos