Giro moet etappe aanpassen: definitief geen Saint-Bernard, maar door de tunnel

Na Evenepoel verdwijnt ook het dak van de Giro uit de koers. De etappe van vrijdag moet hertekend worden. Zo ziet hij er nu uit.

Behalve het oude beestje corona is ook sneeuw een behoorlijke dwarsligger voor de Giro. De Koninginnenrit door de Dolomieten is onzeker door een flink pak sneeuw op de Passo Giau en de rit van aanstaande vrijdag is definitief aangepast. Geen Cima Coppi op de Col du Saint Grand Bernard! Het gevaar op lawines is te groot.

In plaats daarvan moeten de renners nu door de bijna zes kilometer lange Sint Bernard-tunnel. Daardoor hoeven de renners 'maar' tot een hoogte van 1915 meter te klimmen in plaats van de 2469 waarop de pashoogte ligt.

Daarna wacht nog wel de zware klim na de Croix de Coeur, via ski-oord Verbier, en de aankomst bergop op Crans Montana, eveneens een mondain Zwitsers ski-oord. De etappe is nu 199 kilometer lang in plaats van 207 kilometer.

Het nieuwe dak van de Giro is ijs en weder dienende de zware klim naar Tre Cime di Lavaredo in dezelfde etappe als waar de Passo Giau inzit. Die klim is teven de finish van de rit en ligt op 2304 meter hoogte.

Hier zie je tenslotte not het oude profiel van de rit van aanstaande vrijdag vergeleken met het nieuwe profiel.

Beeld: RCS/Twitter

Vandaag krijgen de renners een heel wat minder zware etappe voor de kiezen. In het eerste deel moet er nog wel geklommen worden - en leent het parkoers zich dus voor vluchters - maar daarna gaat het in dalende lijn en is het langs de kust vlak. Het zou dus zo een sprint kunnen worden in aankomstplaats Viareggio.

Giro d'Italia
  • Beeld: Twitter localteamtv