Heijboer over de bijzondere atleet die Primoz Roglic is: 'We zien op hoogtestage dat hij ongelooflijk snel stappen zet wat betreft conditie'

Mathieu Heijboer is Head of performance bij Jumbo-Visma en weet daarom wat voor bijzondere atleet Primoz Roglic is. Hij geeft een klein kijkje in de machinekamer.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 10

Vandaag gaat de Giro met een zware bergetappe naar Crans Montana een nieuwe fase in. Voor Primoz Roglic wordt het de anderhalve week van de waarheid. Loodzwaar is het nog in die periode, met bijna iedere dag een bergrit op het menu.

Maar als het goed is, is hij er - na een lastig begin van het seizoen vanwege de kwetsuur uit de Vuelta van vorig jaar - helemaal klaar voor. En daar heeft Mathieu Heijboer, head of performance bij Jumbo-Visma, een belangrijke rol in gehad. In onze Giro-special legde Heijboer uit wat voor bijzondere atleet Roglic is.

Zo ging het herstel na de fysieke malheur in 2022 razendsnel. "Dat snelle herstel is een kwaliteit van Primož. Ook als hij fit is, zien we op hoogtestage dat hij ongelooflijk snel stappen zet wat betreft conditie. Daarin onderscheidt hij zich van teamgenoten, die aan het einde van een hoogtestage een stuk vermoeider zijn. Primož oogt juist alleen maar fitter."

Schansspringer

Het is inmiddels zelfs een beetje een running gag geworden om op het verleden als schansspringer van Roglic te wijzen, maar volgens Heijboer speelt ook dat een rol in het hele plaatje.

''Hij heeft vanuit zijn achtergrond een fantastische opleiding gehad qua fysieke mobiliteit en bewegingskwaliteit. Primož is het schoolvoorbeeld van iemand die zijn hele profloopbaan profijt heeft van de goede fysieke basis die hij in zijn jaren als schansspringer heeft opgebouwd", legt Heijboer uit.

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023