Dit is onze échte top 5 van deze Giro: de mannen die de koers kleurden

Deze mannen maakten nog wat van deze tegenvallende Geero ehh Giro.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 13

Deze Giro werd op voorhand bewierookt. We zouden een titanengevecht tussen Evenepoel en Roglic te zien krijgen dat z'n weerga niet kende. De derde week was zo zwaar, dat hadden we nog nooit gezien. Nou, het viel vanwege uiteenlopende omstandigheden allemaal wat tegen - op de klimtijdrit na dan. Maar er waren een paar renners die er toch nog wat van maakten. Dit is het lijstje van onze redacteur.

1) Derek Gee

Ik maakte er al een grapje over in de ondertitel van dit artikel: we kunnen deze Giro ook de Geero noemen (ook de Gro trouwens, maar dat heeft dan weer met Geraint Thomas te maken).

Heel eerlijk: ik had voor de ronde nog nooit van Derek Gee gehoord. Maar hij stal m'n hart door aan te vallen, aan te vallen, aan te vallen en aan te vallen. En zo betrapte ik mezelf erop vrijdag hardop een 25-jarige Canadees aan te moedigen voor de buis in de slotkilometers naar Tre Cime di Laveredo.

De Joop Zoetemelk van deze Giro werd wéér tweede (net als in drie eerdere etappes en het sprintklassement plus bergklassement), maar in dit lijstje staat hij fier bovenaan. Hup Derek!

2) Ben Healy

Die er totaal niet Iers uitziende Ier van EF Education reed al een dijk van een voorjaar en perste er ook nog een Giro van heb ik jou daar uit. Naar het einde was de hoogvorm wat weg - al pakte hij nog wel uit met een demarrage die kwaad bloed zette bij Pinot en INEOS - maar z'n ritzege na een fraaie solo was al binnen in rit 8. Hij werd ook nog tweede achter Brandon McNulty in de 15e etappe, naar Bergamo.

3) Thibaut Pinot

Ik noemde Pinot al in het stukje over Ben Healy. De Fransman reed een opvallende Giro. Hij ging namelijk zowel voor een klassement, de bergtrui als een ritzege. Ingewikkeld, maar hij slaagde wel deels met een top 5 en het blauw - dat staat een Pino(t) natuurlijk goed.

Ondertussen was-ie op Twitter ook nog ruzie aan het maken met Jonathan Vaughters nadat hij misnoegd was over de manier waarop EF-renner Caicedo een rit won ten faveure van hem. Telt ook allemaal mee. Relletjes zijn stiekem best leuk natuurlijk, zeker in een Giro waar het verder wat minder spectaculair was.

4) Aurelién Paret-Peintre

Sorry, misschien is hij niet de meest logische naam voor zo'n lijstje. Tuurlijk, de Fransman won een rit en was vaker in de aanval. Maar al had-ie de hele tijd kleurloos in het peloton rondgereden, ik had hem er nog ingezet. Ik vind z'n naam gewoon zo mooi. Ach, en met een rit en wat aanvallen hoort-ie er ook wel in thuis.

5) Pascal Ackermann

Ook Pascal Ackermann won een rit, maar dat is maar deels de reden ervan waarom ik hem opneem in dit lijstje. De Duitser kon ineens ook klimmen namelijk. Vrolijk lachend in beeld loste hij als er al een hoop kleine klimmertjes zwoegend af waren gewapperd.

Ook in de interviews genoot ik van de vrolijke Ackermann. Die val in de laatste 100 meter voor de finish was hem dan ook echt niet gegund! Maar zelfs daarna gaf-ie geschaafd en gebutst nog lachend een interview.

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023