Waar verloor Geraint Thomas de Giro? Twitteraar analyseert tijdrit

Met die kopbeurt van gisteren voor Cav leek Geraint Thomas het zelf al een plekje te hebben gegeven, maar het is toch wel bijzonder om te zien in wat voor kort tijdsbestek hij de Giro verliest.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 20 - ITT

Geraint Thomas toonde zich een uitstekend 'verliezer' door Primoz Roglic zaterdag al uitgebreid te feliciteren, in het echt en via social media. Een dag nadien reed hij bovendien nog even z'n ballen uit de broek voor maatje Mark Cavendish in de sprintvoorbereiding, met een mooie omhelzing als besluit.

Maar het zal toch best als een mokerslag zijn aangekomen bij de net 37 jaar geworden Welshman. Zeker als je bekijkt hoe hij de Giro verloor. Het gebeurde namelijk allemaal in de absolute slotfase van de toch al korte tijdrit naar Monte Lussari.

Op het steile geitenpad - we wisten van tevoren dat het Roglic beter zou liggen - verdedigde Thomas een voorsprong van 26 seconden. De Roemeense wielertwitteraar analyseerde de tijdverschillen.

3,3 kilometer te gaan rijdt Thomas nog met tien seconden in het virtueel roze rond. Dan slaat het noodlot toe voor Roglic met kettingpech. Daardoor heeft de kopman van INEOS voor de laatste 2,5 kilometer klimmen een voorgift van 15 seconden om de Giro te winnen.

Maar iets meer dan anderhalve kilometer later is hij die al volledig kwijt en nog geen kilometer daarna zijn het er zelfs de 14 in de plus waarmee hij de Giro als tweede finisht achter Roglic. De conclusie van Simion: Geraint Thomas verloor de Giro in de laatste 2 kilometer, toen hij toch wat instortte.

Het is nog niet bekend hoe de rest van het seizoen van Geraint Thomas eruit gaat zien. Plakt hij de Tour de France er nog aan vast? Of krijgen we een nieuw duel tussen Roglic en Thomas in de Vuelta, want de Sloveen zal die koers in principe weer rijden - of rijdt die nu misschien wel een verrassingstour..?

Giro d'Italia
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023