Jakobsen of Kooij naar DSM? Spekenbrink: 'Klopt dat we kijken naar sprinter die zeker overwinningen haalt'

Rijdt er komend seizoen weer een Nederlandse topsprinter bij de Nederlandse ploeg (die overigens wel een andere naam krijgt)?

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 21

Team DSM boekte in de Giro met Alberto Dainese een ritzege, maar de teller staat pas op vijf dit seizoen. De Italiaan, Sam Welsford en Marius Mayrhofer zijn prima sprinters, maar toch ook nét niet het neusje van de zalm. Daarom is de ploeg voor 2024 op zoek naar sprintversterking - ook al omdat zowel Welsford en Dainese waarschijnlijk naar elders zullen trekken.

En laat er nu net een hele sprintstoelendans gaan plaatsvinden in het peloton. Veel sprinters zijn einde contract en dus is de geruchtenmachine flink op gang gekomen. Daarin worden zowel Fabio Jakobsen als Olav Kooij aan de ploeg van Iwan Spekenbrink gelinkt.

In De Telegraaf reageert hij op die geruchten. "Het klopt dat we op dit moment kijken naar een sprinter die al zeker overwinningen kan behalen. We kunnen een geweldige sprinttrein neerzetten, maar beschikken op dit moment nog niet over dé afmaker. Topsprinters zien ook dat onze renners elke keer onze sprinter afleveren op de plek waar ze zelf zitten of hadden willen zitten. Een samenwerking kan beiden veel brengen", aldus Spekenbrink.

Over Jakobsen gaat het evenwel het hardnekkige gerucht dat hij al een akkoord zou hebben met BORA-hansgrohe, waar Sam Bennett vertrekt en ze met Danny van Poppel een zeer sterke lead-out in huis hebben die een belangrijke rol speelde in de Europese titel van de Hulk van Heukelum. Kooij zou dus de belangrijkste gegadigde zijn voor het plekje bij DSM.

Andere naam

Team DSM krijgt overigens snel - waarschijnlijk nog voor de Tour - een nieuwe naam vanwege een fusie van het Nederlandse chemiebedrijf met de Zwitsers van Firmenich, een bedrijf in smaak- en geurstoffen. Het bedrijf gaat DSM-Firmenich heten en wordt officieel Zwitsers, maar behoudt wel een hoofdkantoor in Zwitserland en een notering aan de beurs in Amsterdam.

Het wielerteam zal ook Team DSM-Firmenich gaan heten. Of ze onder Nederlandse vlag blijven rijden, is nog niet bekend. DSM reed lange tijd onder Duitse vlag, maar sinds enige tijd zien we weer een Nederlands vlaggetje achter de naam van het team.

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023