📸 Opvallend in de ZLM Tour: hot seat (nou ja, troon..) op het startpodium en ienieminitijdritstuurtje Jan-Willem van Schip

De ZLM Tour is begonnen en er was een opvallend beeld op het startpodium: een luxueuze troon.. Jan-Willem van Schip pakte dan weer uit met een heel klein stuurtje.

ZLM Tour 2023 Proloog

Gisteravond begon een van de weinige profwielerkoersen die Nederland nog rijk is: de ZLM Tour. In Heinkenszand stond een proloog van 6,6 kilometer op het programma. Hoe dat afliep lees je verderop in dit artikel, maar eerst nemen we even twee opvallende beelden met je door.

Hot troon

Twitteraar en wielerjournalist Dan Deakins volgde de koers namelijk en hij zag dat de hot seat wel op een heel opvallende plek stond. De renner die de snelste tijd neerzette, mocht alles namelijk rustig bekijken... op hert startpodium, vlak naast de plek waar de renners startten die zijn tijd probeerden te verbeteren.

Bovendien is deze hot seat ook een soort troon waarbij de ijzeren troon uit Game of Thrones of de troon van Koning Willem-Alexander in de Ridderzaal bij in het niet valt...

Jan-Willem van Schip

Dan Deakins was nog maar net bijgekomen van die troon of Jan Willem van Schip reed van het startpodium. De oud-wereldkampioen op de baan is altijd met zijn materiaal bezig - hij werd in 2021 uit de Baloise Belgium Tour gezet vanwege een speciaal stuurtje. Deze keer resulteerde dat in een wel heel smal tijdritstuurtje.

Eerste profzege Eekhoff

Het hielp Van Schip niet aan een goede klassering, want hij werd 118e op 51 seconden van winnaar Nils Eekhoff. De Nederlander van Team DSM boekte zijn eerste profzege en bleef zijn teamgenoot Alex Edmundsson en Olav Kooij van Jumbo-Visma één seconde voor.

Kooij won vorig jaar drie ritten en het eindklassement in het sprintersbal dat de ZLM Tour is. Ook dit jaar heeft de jonge Nederlander zijn zinnen weer gezet op ritzeges en het algemeen klassement. De concurrentie is niet mals, want er staan enkele sterke sprinters aan de start: Mark Cavendish, Sam Welsford en Jakub Mareczko, om er een paar te noemen.

Pelotonpraat
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023