Stefan Küng verwijst Evenepoel en Van Aert naar plek twee en drie in openingstijdrit Zwitserland

Geen Belgische overwinning in de openingstijdrit van de Ronde van Zwitserland, want Stefan Küng was ruim sneller dan Evenepoel en Van Aert.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 9

De Ronde van Zwitserland werd geopend met een tijdrit van 12,7 kilometer in Einsiedeln. Op het eerste tussenpunt zette de Amerikaan Magnus Sheffield een scherpe tijd neer, maar de Amerikaan van INEOS Grenadiers had een aantal kanonnen in zijn nek hijgen, namelijk Stefan Küng, Remco Evenepoel en Wout van Aert.

Zij gaven respectievelijk één, twee en vijf seconden toe op Sheffield, die in het tweede deel zijn voorsprong kwijtspeelde aan eerst Küng en later de andere twee wereldtoppers tegen de klok. De Zwitser bleef liefst elf seconden onder zijn tijd. Toen ook Van Aert vervolgens niet sneller bleek dan de hardrijder van Groupama-FDJ begon het er steeds beter uit te zien voor Küng.

Klassement

Het grote wachten was echter nog op Evenepoel, die in Zwitserland zijn rentree maakte na het uitstappen in de Giro d'Italia. Ook Evenepoel kon echter niet tippen aan Küng. De Belgisch kampioen was al met al een schamele zes seconden langzamer dan de thuisrijder, die zijn tweede overwinning van het seizoen boekte. Hij was eerder dit jaar de beste in de tijdrit in de Volta ao Algarve.

Overigens deed Evenepoel wel goede zaken met het oog op het algemeen klassement, want hij pakte op iedere concurrent seconden. Zo was hij negentien seconden sneller dan Juan Ayuso, 21 seconden dan Jay Vine en 31 dan Pello Bilbao.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023