Jos van Emden in de wolken met derde NK-titel tijdrijden: 'Had dit niet verwacht, geen geweldige tijdritten gereden dit jaar'

Jos van Emden is 38 jaar, maar kroonde zich woensdag toch voor de derde keer in zijn loopbaan tot nationaal kampioen tijdrijden.

Dutch Individual Time Trial Championships  elite men 2023

In het Gelderse Elspeet bleek Van Emden duidelijk beter tegen de klok dan zijn concurrenten. Topfavoriet Thymen Arensman had nog niet de topbenen bij zijn rentree na de Giro d'Italia, terwijl titelverdediger Bauke Mollema zich ook niet honderd procent voelde. Van Emden stond uiteindelijk op het podium naast Daan Hoole en Sjoerd Bax.

Tot zijn grote verbazing pakte de Schiedammer voor de derde keer in zijn carrière goud op het NK tijdrijden. "Ik had dit niet verwacht. Het afgelopen jaar heb ik geen geweldige tijdritten meer gereden. Vorige week voelde ik in de ZLM Tour gelukkig dat het weer lekker liep na mijn coronabesmetting in mei, dus ik had wel geroepen dat ik ambitieus was."

Toch was hij in dit deelnemersveld niet zeker dat hij kampioen kon worden. "Ik had eigenlijk niet gedacht dat ik kampioen kon worden, al merkte ik onderweg wel dat ik met een goede tijdrit bezig was. Mathieu Heijboer werd ook enthousiast in de auto. Dat gaf me nog wat extra moraal. Deze zege is ontzettend mooi en een hoogtepunt in mijn carrière."

Nieuws
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos Ā© 2023