Tour | Komt nummer 35 eraan? Hoogste topsnelheid in sprint Bayonne voor Mark Cavendish

Cavendish sprintte toch een flink stukje harder dan ritwinnaar Jasper Philipsen, zo wijzen de de statistieken uit.

Tour de France 2023 - stage 01

Mark Cavendish koerst in zijn laatste Tour de France maar met één getal in het hoofd: 35. Nog één ritzege en dat is zijn totaal aantal zeges in Tourritten en daarmee zou hij recordhouder worden, vóór ene E. Merckx. Hoewel hij gisteren in etappe drie van de Tour 'slechts' zesde werd, bieden de cijfers hoop.

Tegenwoordig wordt alles bijgehouden en weten we dus precies wat de snelheden zijn die iedere sprinter haalt in de finale. Wielerjournalist Peter Cossins zocht dat uit voor de rit van gisteren en kwam erachter dat de hoogste topsnelheid voor Mark Cavendish was.

Met een topsnelheid van 73,3 kilometer per uur was hij maar liefst 2 kilometer per uur rapper dan ritwinnaar Jasper Philipsen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met slipstream, maar toch zegt het ook wel dat Cav in orde is. Als lead-out Cees Bol hem in de juiste positie krijgt, kan het maar zo raak zijn.

Het zou vandaag al kunnen gebeuren, want met het autocircuit van Nogaro is de finish nog meer dan gisteren echt een kolfje naar de hand van de rassprinters. Geen finish met flauwe bochten erin, rechttoe rechtaan. Gaat het record vandaag aan diggelen of staan Jakobsen en Groenewegen op?

In een reactie na de sprint in Bayonne laat Cavendish weten dat de sprint van vandaag hem beter zou moeten liggen. "Dit was eigenlijk echt een sprint voor de zwaardere jongens. Als Jonathan Milan erbij was geweest, was dit koren op zijn molen. Maar nu was het vooral iets voor gasten als Wout van Aert, echt de sterke mannen dus. Ikzelf moet het meer van de licht oplopende sprints hebben."

Tour de France
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023